nieuws

‘Installateur, neem de regie bij legionella’

sanitair

‘Installateur, neem de regie bij legionella’

Installateurs moeten bij bouwprojecten de regie nemen bij legionellapreventie. Dat zei Irene van Veelen van kennisorganisatie ISSO donderdag 4 februari op de VSK beurs in Utrecht.

“Neem de regie. U bent deskundig op dit gebied. De architect niet en ook de bouwkundig opdrachtgever niet”, zei Van Veelen tegen haar toehoorders.

Legionellapatiënten

Jaarlijks zijn er in Nederland nog zo’n 400 legionellapatiënten, waarvan 5 tot 10 procent overlijdt. Volgens ISSO heeft de nieuwe legionellawetgeving niet gezorgd voor een afname van deze aantallen.

Juridische vragen

En deze cijfers houden de sector in hun greep, zo blijkt uit de vragen over het onderwerp die bij ISSO binnenkomen. “We krijgen niet veel vragen over de technische inhoud, maar veel meer over het proces, over juridische zaken, over kosten; wie is waarvoor verantwoordelijk. Kennelijk zitten daar de belemmeringen”, aldus Van Veelen.

Installatiefouten

Toch gaat er technisch nog veel fout, zo ziet ISSO. Maar al te vaak ziet Van Veelen situaties voorbijkomen van gekruiste of parallel lopende cv-leidingen en waterleidingen. Of leidingen die samen de vloer in gaan.

Externe factoren

Installateurs hebben vaak de neiging om die situaties aan externe factoren te wijten. Opdrachtgevers houden de hand op de knip, het bestek is onduidelijk, er is te weinig tijd om de zaken goed uit te werken of de bouwkundige indeling laat een juiste installatie niet toe. Maar daarmee doen installateurs zichzelf eigenlijk tekort. Ten eerste kan een juist ontwerp faalkosten voorkomen. “Inspecteurs kunnen zulke installaties simpelweg afkeuren. En als je moet gaan aanpassen, dan lopen de kosten snel op.”

Installateur als expert

Installateurs doen zichzelf door het afschuiven van het probleem ook tekort als kennishouder. Want het is juist de installateur die weet hoe een legionella-vrije installatie moet worden ontworpen en aangelegd. “Zeg gewoon eens tegen de architect dat hij zijn ontwerp moet aanpassen. Hij weet vaak niet dat het niet klopt. Zorg er ook voor dat de opdrachtgever zijn verantwoordelijkheid neemt; maak hem medeverantwoordelijk voor de Legionella-problematiek.”

Monstername

Wil de installateur zich alsnog indekken tegen mogelijke toekomstige claims, dan doet hij er volgens Van Veelen goed aan om een monstername van het moment van oplevering te maken. “Dan heb je als installateur iets om op terug te vallen.”

Reageer op dit artikel