partner nieuws

Maximale kwaliteit voor een mini-ziekenhuis

klimaattechniek

In een voormalig schoolgebouw in Hoogezand-Sappemeer is 6500 vierkante meter getransformeerd tot een Medisch Centrum. Niet alleen de totstandkoming van dit pand is bijzonder te noemen, ook de duurzame maatregelen.

Maximale kwaliteit voor een mini-ziekenhuis
Eddy Liefferink van Pharmtechnics te midden van de ruim vijftien buitenunits op het dak van het medisch centrum.

Vijf Groningse huisartsenpraktijken wilden de krachten bundelen en kwamen bij Pharmtechnics uit. Deze totaaldienstverlener richt zich op de zorgsector. Eigenaar Eddy Liefferink: “Ik had de opdracht gekregen om een huurprijs te realiseren van 110 euro exclusief btw per vierkante meter. Dat kon qua nieuwbouw en de aankoop van een nieuw stuk grond eigenlijk niet uit. Toen viel mijn oog op het belendende perceel. Het Aletta Jacobs College stond al jaren leeg. Niet iedereen zag direct de mogelijkheden, maar gaandeweg werd iedereen steeds enthousiaster.”

De nieuwe locatie had tot gevolg dat er opgeschaald kon worden. “We hebben toen de sprong gewaagd. Qua samenwerking is dit project uniek want er zijn veel verschillende disciplines. Er werken hier straks meer dan 250 medewerkers. Het is een mini-ziekenhuis geworden.”

Droomproject: Nul Op de Meter

De eis van 110 euro per vierkante meter maakte dat Liefferink in de uitvoering volledig de vrije hand kreeg. “We hebben al onze ervaring op het gebied van daken, gevels en installaties gebundeld en toegepast. Het gezondheidscentrum gebruikt geen aardgas en is Nul Op de Meter.”
De wanden zijn 35 centimeter massief geïsoleerd. De kruipruimte is volledig van binnenuit met Pir geïsoleerd. Alle oude spouwmuren zijn met wol geïsoleerd. Voor de gevels is SlimFort gevelisolatie gebruikt. Daarnaast zit er in het hele gebouw triple glas en komen er naast de huidige 740 pv-panelen nog 250 panelen bij om voorbereid te zijn op de toekomstige röntgenafdeling.

Positief eigenwijs

Liefferink werkt met Pharmtechnics met veel vaste partijen samen. De samenwerking met Alklima, de exclusief importeur van Mitsubishi Electric Living Environment Systems, gaat al een tijd terug. Rudy Grevers, manager woningbouw, van Alklima: “Het is bijzonder om voor Eddy te werken. Ik houd er altijd wel van als iemand positief eigenwijs is. Hij heeft hier met een heel klein team een heel groot Medisch Centrum gerealiseerd. In de praktijk worden duurzame maatregelen al snel wegbezuinigd. Eddy is ervoor gaan staan en dat heeft hij fantastisch gedaan.”

Comfort essentieel

Het Medisch centrum heeft een industriële look. Liefferink: “Installaties zitten in het zicht. Er is niet overal standaard gebruikgemaakt van systeemplafonds. We wilden de oude sfeer van het pand hiermee ook een beetje behouden. Dat maakt dat comfort essentieel is.”

Rudy Grevers van Alklima: “Het totale pand is voorzien van een warmtepompinstallatie – de City Multi R2. Deze maakt het mogelijk dat iedere gebruiker in de ruimte kan bepalen of hij/zij wil koelen of verwarmen. De warmte die wordt opgevangen in een ruimte waar je gaat koelen, wordt hergebruikt in een ruimte waar een verwarmingsvraag is.”

Een voormalig schoolgebouw in Hoogezand-Sappemeer is getransformeerd tot een Medisch Centrum waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel stond.

Voor de units was genoeg ruimte op het dak voor een luchtgebonden opstelling en is geen bron toegepast. Er staan al snel vijftien warmtepompen op het dak, vertelt Grevers. “Deze zijn verspreid over het dak geplaatst en niet collectief. Het voordeel is dat hiermee de BC controller, het hart van de energie-uitwisseling, vlakbij de buitenunit ligt. Daarmee is er minder leidingwerk nodig en wordt de warmte en koude over een korte afstand getransporteerd.”

Voorbeeld stellen in Groningen

Liefferink wil met dit project een voorbeeld stellen. “Hier in het Groningse is gasgebruik natuurlijk uit den boze. Ieder huis hier heeft in meer of mindere mate last van de bevingen. Daar komt bij dat veel partijen in de praktijk roepen hoe geweldig duurzaam ze zijn, maar dat valt dan uiteindelijk vaak tegen. Wij bewijzen dat het kan.” De officiële opening vond in oktober plaats.

Reageer op dit artikel