partner nieuws

Duurzaam en veilig nieuw sanitairgebouw voor Doesburgse camping

klimaattechniek

Duurzaam en veilig nieuw sanitairgebouw voor Doesburgse camping

Bij de nieuwbouw van een sanitairgebouw voor Camping IJsselstrand in Doesburg werd wat extra’s verwacht. Een duurzaam, veilig gebouw dat installatietechnisch moest passen als een maatpak. Rensa Techniek hielp Buwegs Installatie met ontwerp en engineering.

Het gebouw, aan de oever van de IJssel, herbergt 20 douches, 16 toiletten, een sanitairruimte voor kinderen, voorzieningen om te wassen en een sauna; een kleurrijk gebouw met volop daglicht, dat een deel van de 200 staanplaatsen moet servicen.

 

Zonnewarmte

De absolute piek in gebruik van een sanitairgebouw van een camping zit in de zomer. En daarom ligt een koppeling met zonnewarmte voor de hand: een duurzame investering voor de opdrachtgever bovendien. Het juist ontwerpen en engineeren van zo’n installatie is voor veel installateurs geen dagelijkse kost. Hoe zorg je ervoor dat het rendement optimaal is, er voldoende voorraad is zodat campinggasten nooit een koude douche krijgen? “Daarom was het prettig dat Rensa Techniek over onze schouder meekeek”, zegt Maurits Bulten, directeur van Buwegs Installatie uit Doetinchem.

 

Technische ruimten

Het sanitairgebouw is verdeeld in twee delen, die ieder hun eigen warmwatervoorziening hebben, inclusief een technische ruimte. De zonnecollectoren leveren warm water aan een duizend liter voorraadvat, beide van het Duitse CitrinSolar. Hiernaast voedt een gasgestookte Remeha Quinta Pro  (45 kW) een 800 liter boiler, die echter ook als overloop voor de zonnewarmte kan worden gebruikt. De twee compartimenten samen hebben 13 collectoren. Vanuit de technische opstelruimte wordt via een ringleiding warm tapwater verpompt naar de tappunten voor warm water. In het gehele gebouw is vloerverwarming aangelegd, om het ook buiten het zomerseizoen voor de campinggasten aangenaam te houden. Bij mindere bezetting van de camping in het voor en naseizoen, kan de camping ervoor kiezen om een deel van het gebouw af te sluiten. Dat scheelt een hoop energie.

Pieken en dimensioneren

“Bij dergelijke projecten zie je dat bij een goede engineering veel winst te halen is”, zegt Matthias Stukker, manager van Rensa Techniek, de advies- en engineerafdeling van Rensa. Hij doelt vooral op de juiste capaciteitsberekening op basis van de bezetting, de vraag naar tapwater, en de comfortbehoefte. “We zien vaak dat installateurs overdimensioneren of te krap engineeren waardoor er een tekort aan warm tapwater ontstaat. Dat gaat ten koste van het rendement, de duurzaamheid en het comfort.

 

Warmtepomp geen optie

De piek in warm watergebruik zit in de ochtend en avond. De collectoren leveren bij goed weer voldoende tapwater voor deze piek. Mocht dit ontoereikend zijn, kan de ketel eenvoudig bijspringen. “Een warmtepomp was voor deze toepassing qua investering en rendement geen optie”, illustreert Stukker. Voor het voor en naseizoen is in het gebouw vloerverwarming aangelegd, die via de ketel gevoed wordt. Door het gebruik van lichtstraten zal het gebouw echter ook door de zon verwarmd worden. Voor ventilatie zijn in elke technische ruimte mv-boxen opgesteld, die constant op laagstand bij elke doucheruimte lucht afzuigen. De gebruiker ervaart hierdoor geen tocht, en hoort geen ventilator.

Preventief spoelen

Ook legionellapreventie is een belangrijk aspect is van campinggebouwen. De bacterie ontwikkelt zich bijvoorbeeld sterk bij lauwwarm stilstaand water. Het was dan ook zaak een voorziening te treffen die de douches bij geen gebruik automatisch spoelt, en ervoor zorgt dat er geen stilstaand water in de leidingen achterblijft. Ook het voorkomen van hotspots met de vloerverwarming was een belangrijk aandachtspunt in het ontwerp.

 

Duurzaam spoelsysteem

Rensa adviseerde het HSF Conti-systeem. Dit is een spoelsysteem dat bij geen gebruik in 72 uur met korte hete pulsjes leidingen en douchekop spoelt. Matthias Stukker: “Een conventioneel spoelsysteem spoelt automatisch minuten lang, waardoor je in dit project heel veel water zou verspillen. Dit is dus duurzamer.” De douches zijn zo ontworpen en geïnstalleerd dat er geen stilstaand water achterblijft. De installatie is door Buwegs en Rensa Techniek samen geoptimaliseerd, en gekeurd door een externe instantie.

 

Bekijk het videoverslag van dit project

Reageer op dit artikel