partner nieuws

Kantoorpand EEN HOOG gaat all-air

klimaattechniek

Kantoorpand EEN HOOG gaat all-air

Ventilatie, verwarming en verkoeling ineen. Het Amsterdamse kantoorpand EEN HOOG aan de Cruquiusweg kreeg een speciaal ontwikkeld all-air klimaatsysteem aangemeten. Ben de Boer Installatietechniek en Rensa Techniek tekenden voor de realisatie van het project. Door het gepatenteerde regelsysteem zitten de nieuwe gebruikers er comfortabel bij.

Een flinke uitdaging. Dat was het project dat installateur Ben de Boer onder ogen kreeg. Een leegstaand Amsterdams kantoorpand moest voorzien worden van een CO2-gestuurd ventilatiesysteem. Geen zichtbare radiatoren maar een all-air klimaatoplossing die koelt, ventileert en verwarmt. En dat alles in een tijdsbestek van acht weken.
Ruim een maand na de oplevering gedijen de gatenplanten en cactussen goed in EEN HOOG. Filmmakers en kleine mediabedrijven huren nu een plekje in het bedrijfsverzamelpand. Op de Cruquiusweg 94 gaan comfortverhoging en kostenbesparing nu hand in hand.
De Boer vertelt: “Dit kantoorpand stond al geruime tijd leeg en werd casco opgeleverd. De wens vanuit de eigenaar was om dit pand te voorzien van één installatie die zowel ventileert, verwarmt en koelt. We klopten snel bij Rensa aan. Zij beschikken over de juiste technische kennis die nodig is voor dit soort projecten. In de offertefase waren zij dan ook nauw betrokken.
In eerste instantie kregen we het verzoek om met een goedkoper alternatief te komen. Rensa dacht met ons mee en hield een productpresentatie op locatie. De opdrachtgever zag in dat het OPENdynamics regelsysteem van DEOS de perfecte oplossing was voor dit vraagstuk. Toen de knoop was doorgehakt, konden we voortvarend aan de slag.”

Diffuus ventileren

Op advies van Rensa wordt er in het pand diffuus geventileerd. Het gepatenteerde regelsysteem, geleverd door DEOS, zorgt ervoor dat alle vertrekken de gewenste luchtkwaliteit krijgen. De gebruiker heeft met deze toepassing real-time inzicht in de energiekosten. Zo is er de mogelijkheid om online in te grijpen en keuzes te maken.
Sjaak Steller is als accountmanager Techniek namens Rensa nauw betrokken bij het project. Hij licht toe waarom er voor een afwijkende vorm van ventileren werd gekozen. “Bij diffuus ventileren is het mogelijk om de lucht in de ruimte te sturen. Door het diffusieproces verplaatst de verse lucht zich door het hele pand en in alle hoeken. Het gevolg is dat je minder luchtbeweging krijgt. Juist die luchtbeweging zorgt ervoor dat er temperatuurverschillen ontstaan. Dankzij het regelsysteem heb je minder energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit systeem levert je een energiebesparing van 30 tot 60 procent op. Het voordeel voor de eindgebruiker is een optimale mix van comfort, operationele kosten en energie-efficiëntie, maar ook snelle reactie op gebruiksbelasting en veranderingen in het binnenklimaat.”
Reageer op dit artikel