nieuws

Ventilatievloerverwarming voorkomt tocht

klimaattechniek

Bij de ventilatievloerverwarming van Riho Climate Systems wordt de lucht onder de ventilatieplaat mechanisch ingeblazen. Directeur Jurgen Riethorst hoopt hiermee de bouw weer een beetje te verrijken.

Ventilatievloerverwarming voorkomt tocht

Tekst: Gerard Vos

Onder de rook van Zutphen ligt Vorden. Dit is de thuisbasis van Riho Climate Systems. Al 35 jaar kijken ze naar vloerverwaming met een innovatieve blik. Aanvankelijk produceerden ze alleen vloerverwarmingverdelers, maar al snel kwam er montage bij. Tegenwoordig lopen er op de bouwplaats twintig monteurs die vloer-, wand- en plafondverwarming en -koeling monteren.

In Vorden worden daarnaast verdeleromkastingen, de verdelers en een compleet droogbouw vloerverwarmingsysteem van 18 mm dik geproduceerd. “Dat uitvinderige zit wel een beetje in het bloed”, schetst directeur Jurgen Riethorst. “Vaak komen de ideeën uit de koker van de medewerkers die op de werkplaats ergens tegenaan lopen. We houden weleens een brainstormsessie en daar komen dan nieuwe ideeën uit.”

Drukgecompenseerde debietregelaars

Dit resulteerde onder andere in een klimaatdak, en een vloerverwarmingssysteem met phase changing material (pcm), de Crystal Climate Floor.
Ook zijn er drukgecompenseerde debietregelaars ontwikkeld, die worden toegepast in een constant-flowverdeler. Deze zijn bedoeld voor installaties met een laagtemperatuurverwarmingsysteem en/of hoogtemperatuurkoelingsysteem.
Riethorst: “De flowverdelers zijn per groep voorzien van drukgecompenseerde debietregelaars. Hiermee wordt een constant debiet gerealiseerd, ongeacht de pompdruk. Dit maakt dat de vloerverwarmingsinstallatie volledig in balans blijft.”

Ventilatie-vloerverwarming

De nieuwste loot aan de stam is de ventilatie-vloerverwarming. Deze is samen met Cees Besseling van Sixways in Wognum ontwikkeld. Riethorst: “In de markt is dit niet iets totaal nieuws. Het innovatieve is dat vloerverwarming en de warmeteterugwin-unit (wtw-unit) zijn geïntegreerd in de vloer. Het hart van de ventilatie-vloerverwarming bestaat uit een ventilatiebasisplaat met noppen. Hier bovenop worden de verwarmingsleidingen gemonteerd.”

Hoger gevoelscomfort

De inblaaslucht wordt onder de vloerverwarming door ingeblazen via de wtw-unit. De ventilatielucht loopt door een noppenplaat en is iets voorverwarmd. Dat resulteert in een constante temperatuurbalans en hoger gevoelscomfort. De betere luchtcirculatie verhoogt de luchtkwaliteit. Riethorst: “Zo ontstaat een natuurlijke trek, die ervoor zorgt dat frisse lucht via de lijnroosters de ruimte instroomt.”

Koudeval

Gebouwen met een groot glasoppervlak krijgen dankzij de ventilatievloer een structureel beter binnenklimaat, vertelt Riethorst. “Als je een groot glasoppervlak hebt, en je maakt geen gebruik van triple glas, dan kan koudeval ontstaan. De lucht van de koudeval mengt zich dan met de lucht uit de lijnroosters waardoor het binnenklimaat comfortabel blijft.”

Installatie ventilatievloer

Voor de ventilatievloer heb je vier componenten meer nodig dan voor een standaard vloerverwarming, vertelt Riethorst. “Je hebt de ventilatievloer, erbovenop komt een bevestigingsmethode, dan is er een inblaaspunt nodig en een inblaasplenum met rooster.”
Voor een installateur is dit geen hogere wiskunde, schetst Riethorst. “Het is niet lastig. Dat gezegd hebbende vind ik het wel raadzaam dat er een eerste keer iemand van ons bij is om het uit te leggen. Dan worden wat aandachtspunten aangestipt. De installateur moet wel scherp zijn.”

Onderhoud en filter vervangen

Onderhoud is niet nodig met dit systeem. Er is geen sprake van vuilophoping, vertelt Riethorst. “In de wtw-unit zit een filter die alle lucht en stoffen zuivert. Hierna wordt de schone lucht ingeblazen. De filters moeten natuurlijk wel met enige regelmaat worden vervangen.”

Nieuwbouw en renovatie

Is dit systeem dan ook bij renovatie toe te passen, of levert dat teveel gedoe op? Rompslomp heb je altijd met renoveren, denkt Riethorst. “Je hebt altijd de beperkingen van de huidige situatie en dit systeem maakt het gebruik van een wtw-unit nodig. Maar de praktijk zal leren dat de ventilatie-vloerverwarming vooral wordt toegepast in nieuwbouw.”

Geen tocht

Inmiddels is de ventilatie-vloerverwarming in de praktijk toegepast. “We hebben dit systeem nu in enkele tientallen woningen getest. De bewoners ervaren het systeem als comfortabel. Ideaal is dat de luchtlaag bij de vloer wordt ingeblazen. In principe merken ze natuurlijk niets van het systeem. De snelheid van de inblaaslucht is zo laag, dat een bewoner geen tocht mag en kan ervaren.”

Toepassing ventilatievloer

Riethorst ziet nog niet direct een wereld voor zich waarin iedereen een ventilatievloer heeft, maar de mogelijkheden zijn legio. “Het gaat hier om een concept wat je niet traditioneel bedenkt. We kunnen dit wel breed toepassen. We hebben het toegepast in een verzorgingstehuis, we gaan dit binnenkort waarschijnlijk in een brede school installeren, maar ook in een klassieke villa in Zuid-Italië waar ze geen split units willen, maar wel het huis comfortabel koel willen hebben. Dat mag ook wel, want je hebt daar met temperaturen van veertig graden in de zomer te maken.”

Geen patent

Riho zal niet snel een patent aanvragen voor een product, schetst Riethorst. “Voor dit product geldt dat het idee van het inblazen van ventilatielucht niet nieuw is. Je kunt hooguit voor de noppenplaat patent aanvragen. Als je gelooft in een systeem dan ga je er vol voor. De komende jaren gebruiken we om dit product door te ontwikkelen. Als je het goed ontwikkelt en neerzet, dan heb je een mooie voorsprong op de concurrentie.”

De prijs van de ventilatie-vloerverwarming is gelijk aan die van een traditioneel systeem met vloerverwarming.

Reageer op dit artikel