nieuws

Wat moet een w-installateur weten van elektrotechniek om elektrische verwarming te installeren?

klimaattechniek

Verwarming is traditioneel het domein van de w-installateur. Maar steeds vaker heeft verwarming ook een elektrotechnische component. Wat moet een w-installateur weten van elektrotechniek om ook de installatie van elektrische verwarming tot een goed einde te brengen?

Wat moet een w-installateur weten van elektrotechniek om elektrische verwarming te installeren?
Elektrische radiator Maniva van Masterwatt.

Volgens Bart Alblas, directeur van MasterWatt, hoeft de w-installateur niet bang te zijn voor concurrentie van de e-installateur als het gaat om elektrische verwarming. “Infraroodverwarming en elektrische radiatoren zijn verwarmingsproducten”, zegt hij, “en verwarming hoort hoe dan ook bij de w-installateur thuis.”

 

Basiskennis verwarming

De w-installateur heeft volgens Alblas over het algemeen prima papieren om elektrische verwarming aan te leggen. “Hij heeft immers kennis van transmissieberekeningen, klimaatregelingen, comfort, straling, convectie en de juiste positionering van deze producten.”

 

Kennis van elektrotechniek

“Het enige punt is dat de w-installateur minder kennis heeft van de elektrische installatie. Het is dus belangrijk dat hij zich daarvan op de hoogte stelt, want zijn werkterrein verandert. De oplossing kan zijn: zelf kennis opdoen van elektrotechniek om meer gevoel te krijgen met de totaalinstallatie. Een andere manier is samenwerking zoeken met een e-installateur.”

 

NEN 1010 en NEN 3140

Arjan Schrauwen, projectcoördinator bij ISSO en deskundig op het gebied van elektrotechniek wijst op twee belangrijke normen die tot de basiskennis behoren: de NEN 1010 en de NEN 3140. “In de NEN 1010 staan de uitgangspunten genoemd voor het ontwerp en de aanleg van een veilige en goed functionerende elektrische laagspanningsinstallatie. Dat is echt verplichte kost. Ik zou w-installateurs daarnaast ook aanraden om ook kennis te nemen van de NEN 3140, die gaat over veiligheid en de arbo-wet.”

> Leestip: op Installatiejournaal.nl leest u meer over de normen NEN 1010 en NEN 3140

 

Belasting elektriciteitsnetwerk

Ed van den Eijkel, directeur van Naxis, voegt daar nog de volgende tips aan toe: “Het is vooral een kwestie van doen. Als ik naar ons assortiment elektrische verwarmingsproducten kijk, infraroodpanelen en wand- en vloerfolies, dan hoeft de w-installateur alleen maar na te gaan of het bestaande elektriciteitsnetwerk de extra belasting van de verwarming aankan. Hij moet controleren of de maximaal afgezekerde waarde van de betreffende groep bij het inschakelen van de verwarming niet overschreden wordt en of de balans van de fasen niet te ver uit elkaar komt te liggen.”

 

Tien tips bij het installeren van elektrische verwarming

Meer tips voor het installeren van elektrische verwarming leest u in het achtergrondartikel ‘Is elektrotechnische kennis nodig voor het installeren van elektrische verwarming?’

 

 

Reageer op dit artikel