nieuws

Warmtepomp versus hr-ketel op waterstof

klimaattechniek

Warmtepomp of hr-ketel op waterstof? Wat is de beste oplossing? Welke techniek heeft de beste kaarten?

Warmtepomp versus hr-ketel op waterstof

‘Waarom zou je nog voor warmtepompen kiezen’, zo riep een gemeenteraadslid laatst op een congres over de energietransitie in gemeenten vertwijfeld uit, ‘als er ook waterstof is?’ Zo eenvoudig is het natuurlijk niet. De warmtepomp is immers een prachtig apparaat dat met een bepaalde hoeveelheid elektrische energie – onder bepaalde voorwaarden  zomaar vier keer meer energie aan warmte uit eelucht- of waterbron het huis in kan pompen. De SCOP (Seasonal Coefficient of Performance, red.) geeft een realistisch beeld van de energie-efficiëntie van een warmtepomp. Dat vereist wel dat het huis goed geïsoleerd moet zijn en dat de afgiftesystemen zijn aangepast aan de lage temperaturen die bij een warmtepomp horen. Die naadloze afstemming namelijk maakt het geheel juist zo efficiënt.  

 

Hr-ketel op waterstofgas

En wat zijn dan de voordelen van een hr-ketel op waterstofgas? Dankzij een jarenlange ervaring met aardgas ligt er een prachtige infrastructuur die we met weinig moeite geschikt kunnen maken voor waterstof. Brandt een reguliere cv-ketel dan op waterstofgas? Nee, maar ook die aanpassing aan de ketel is niet al te ingewikkeld en bovendien betaalbaar. Eventueel hang je er een nieuwe hr-ketel neer, gemodificeerd af fabriek of zelfs speciaal ontwikkeld om waterstofgas te verbranden. Die oplossing zal lang niet zo duur zijn als een warmtepomp, want die ketel is verder grotendeels gelijk aan een aardgasketel. Het grote verschil is dat drie keer meer volume waterstofgas door de ketel moet, omdat waterstofgas nu eenmaal een lagere energiedichtheid heeft dan aardgas. De rest van de verwarmingsinstallatie kan onveranderd blijven.  

 

Warmtepomp versus waterstof

Er zijn vele variabelen die de juiste keuze voor een technische oplossing voor verwarmen en warm tapwater bepalen. Download hier de gratis whitepaper voor het hele verhaal achter de waterstofketel versus de warmtepomp.

 

 

Reageer op dit artikel