nieuws

Veelvoorkomende fouten bij het installeren van zonnepanelen

klimaattechniek

Veelvoorkomende fouten bij het installeren van zonnepanelen

Zonnepanelen installeren is een klus die vakmanschap en kennis vereist. Toch gaan ook vaklui weleens in de fout. Wat gaat er zoal mis bij het installeren van zonnepanelen?

Dat vroeg Joost Melten van Installatie Journaal aan drie professionals die in de loop der jaren talloze pv-systemen hebben geïnspecteerd: Pierre Gerrissen van SolarCare, Remco de Mol van Omega Energietechniek en Lex Schiebaan van Fritts en SunData. Meestal deden ze opleveringsinspecties van nieuwe installaties, maar ze inspecteerden ook veel installaties die een paar jaar na oplevering opeens niet meer goed bleken te werken.

Welke fouten troffen ze het vaakst aan? Dat leest u in de gratis whitepaper Installatie van zonnepanelen: negen veel gemaakte fouten.

 

Pv-panelen niet goed vastgezet

Een veelvoorkomende fout bij de montage is dat de pv-panelen niet goed worden vastgezet. Dit probleem speelt zowel bij hellende als bij platte daken.

 

Zonnepanelen monteren op hellende daken

Bij hellende daken gaat het om de haken waarmee de draagrails van de panelen worden vastgezet. Leveranciers van bevestigingsystemen kunnen berekenen hoeveel van hun haken nodig zijn voor het installeren van zonnepanelen op een bepaald hellend dak en hoe deze het beste kunnen worden bevestigd aan de bestaande dakconstructie. “Maar monteurs op locatie denken vaak dat het best met veel minder kan”, vertelt Schiebaan. “En als daar niet goed op wordt gecontroleerd, gebruiken ze er dan ook minder. Dat gebeurt erg vaak, want het plaatsen van haken kost natuurlijk tijd.”

 

Zonnepanelen monteren op platte daken

Bij platte daken gaat het om de hoeveelheid ballast, waarbij blijkbaar uit voorzorg – om overbelasting te voorkomen –  liever niet te veel stoeptegels worden gebruikt. Gerrissen: “Zoiets wordt vaak op het gevoel gedaan, zonder dat er echt een windlast- en een daklastberekening worden gemaakt. Ik heb al menigmaal gezien dat constructies zijn verschoven, met de panelen in allerlei standen. En ik heb ook al een paar keer meegemaakt dat panelen na een storm eigenlijk alleen nog maar door de bekabeling bij elkaar werden gehouden.”

 

Windlastberekening en daklastberekening

En dat terwijl een leverancier van platdakconstructies uitstekend kan aangeven hoeveel ballast je ergens in Nederland op een bepaalde hoogte zou moeten gebruiken. Schiebaan wijst erop dat er handige tools bestaan voor  windlastberekeningen, maar tekent daarbij aan dat niet altijd de juiste uitgangswaarden worden gebruikt. En wat die daklastberekeningen betreft, die worden voor kleine systemen inderdaad vrijwel nooit uitgevoerd: “We hebben hier honderden offertes voor systemen van minder dan 10 kW bekeken. De meeste installateurs laten geen daklastberekening uitvoeren en geven aan dat dat de opdrachtgever daar zelf verantwoordelijk voor is. In de praktijk levert het gelukkig bijna nooit draagkrachtproblemen op.”

 

Calculatie door constructeur

Ook Gerrissen ziet vrijwel nooit overbelasting van kleine daken. “Maar een langgerekte dakkapel over meerdere woningen is er niet op berekend dat er misschien wel vijf panelen met de nodige ballast op komen te liggen.” Ook een moderne loods – met van die metalen kruisen die de staanders bij elkaar houden – is niet gebouwd op een extra belasting met panelen en ballast: “Dan moet je contact opnemen met de oorspronkelijke constructeur en zonodig een aanvullende calculatie laten verzorgen.”

 

Lees ook:

Verkoop zonnepanelen blijft stijgen

Hoe ontwerp je een pv-installatie en installeer je zonnepanelen?

Reageer op dit artikel