nieuws

Gasketel moet vanaf 2021 verboden worden

klimaattechniek

Gasketel moet vanaf 2021 verboden worden

Een paar jaar geleden had niemand het durven denken, een warmtepomp als voorpaginanieuws van een landelijk dagblad.

Toch pronkt vandaag een warmtepomp op de voorpagina van de Volkskrant. Met als kop: “Dit is uw nieuwe cv-ketel.” De consument kan er niet meer om heen, op enig moment moet er een besluit worden genomen over de cv-ketel op zolder.

 

Gasketel in de ban

Aanleiding van het bericht is een manifest van een brede coalitie van milieuorganisaties, energiebedrijven en de installatiebranche. Deze coalitie pleit ervoor de gasketel vanaf 2021 in de ban te doen, door een wet te maken die zulke hoge eisen stelt aan het rendement, dat die ketel vanuit de regelgeving afvalt als optie tot verwarmingsbron.

 

 

CV-ketel vervangen

Dan mogen gebouweigenaren vanaf 2021 hun cv-ketel slechts vervangen door of in combinatie met een warmtepomp, hybride warmtepomp, een zonneboiler of een ander duurzaam alternatief. Maar zover is het nog niet. Het doel is weliswaar helder, in Nederland zijn jaarlijks circa 350.000 cv-ketels aan vervanging toe en de klimaatcoalitie wil op die manier “woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen.”

Gratis whitepaper: Water verwarmen met een zonneboiler

Gratis whitepaper: Water verwarmen met een zonneboiler

 

Gebouwgebonden lening

Maar waar een cv-ketel een investering vraagt van huiseigenaren van circa 1.600 euro, komt het bedrag voor een hybride oplossing (circa 6.000 euro) of warmtepomp (circa 9.000 euro) op een veelvoud daarvan. Daarom komt de coalitie ook met een voorstel om deze kosten te dragen. Naast subsidies zou het mogelijk moeten zijn een gebouwgebonden lening aan te gaan.

 

Besparen energierekening

In het regeerakkoord wordt die oplossing al genoemd. Met die lening zou een gebouweigenaar de besparing op de energierekening kunnen inzetten om de lening af te lossen. Maar zonder wetswijziging lijkt deze financieringsvorm vooralsnog niet mogelijk.

 

Ketelfabrikanten en installatiebedrijven

Het manifest wordt vandaag gepresenteerd (en aangeboden aan Diederik Samson van de sectortafel Gebouwde Omgeving) en is een initiatief van adviesbureau Berenschot, branche-organisatie Uneto-VNI, Energie Nederland en Greenpeace. Daarnaast hebben de VFK (vereniging van cv-ketelfabrikanten), DHPA (warmtepompfabrikanten), Eneco, Enpuls, Essent, Gasunie, KVGN, Milieudefensie, Natuur & Milieu, NVDE, Stichting STEK en adviesbureau BDH het manifest ondertekend.

 

 

Verder lezen

Sectortafel Gebouwde Omgeving van start

Warmtepomp belangrijkste vervanger van de cv-ketel

Pleidooi voor hybride warmtepompen

 

 

Reageer op dit artikel