nieuws

Duurzaam verwarmen kan ook in monument

klimaattechniek

Duurzaam verwarmen kan ook in monument
Technische ruimte op de zolder van het stadhuis van Maastricht.

“Dat je een monument niet van het aardgasnet af kunt halen is echt een fabel. Er zijn voldoende duurzame manieren om een monument te verwarmen.”

Dat zegt Ramon Pater, restauratie-adviseur bij Archivolt architecten. Hij bestrijdt daarmee de aanname dat het gasnet in stand moet worden gehouden om oudere gebouwen te verwarmen.

Renoveren monumenten is pas duurzaam

Restauratiearchitect Maarten Fritz is het met Pater eens dat het toepassen van duurzame en innovatieve maatregelen in monumenten helemaal niet onlogisch is. “Sterker nog, Monumentenzorg is de belichaming van duurzaamheid. Je geeft gebouwen een nieuw leven en dat is pas echt duurzaam.”

Monumenten renoveren in bouwteam

Beide architecten bevestigen dat het vervangen van de installaties in monumenten veel aandacht vereist. Pater: “We maken alle vakmensen in een project duidelijk in wat voor gebouw ze bezig zijn. En als ze dat eenmaal weten, vinden ze het ook leuk om zelf ook met oplossingen te komen voor bepaalde hindernissen. Daarom werken we voor monumentale renovatieprojecten ook altijd in een bouwteam, zodat we optimaal gebruik maken van de kennis van alle partijen in het project.” 

Creatieve oplossingen voor installaties in monumenten

Hoe ze de renovatie van de installaties aanpakten bij het Stadhuis van Maastricht, woningbouwcomplex Het Schip in Amsterdam en Jachthuis Sint-Hubertus op de Veluwe leest u in het artikel ‘Ook monumenten op termijn aardgasvrij’.

Vakbeurs Renovatie

Op 23, 24 en 25 mei 2018 vindt de 5e editie van de beurs Renovatie plaats in de Brabanthallen, Den Bosch. Op deze beurs kunnen installateurs, aannemers en specialistische renovatiebedrijven praktische kennis opdoen en de nieuwste producten en technieken ervaren.

Kijk voor het programma van Renovatie 2018 op renovatiebeurs.nl

Tot 22 mei 2018 kunt u zich registreren voor gratis toegang tot de beurs Renovatie.

Reageer op dit artikel