nieuws

Besparing gas met WarmteWinner valt tegen

klimaattechniek

De ventilatiewarmtepomp WarmteWinner van Eneco kost voorlopig meer dan hij oplevert, becijferde de Telegraaf. Dat concludeerde de krant op basis van de resultaten van een twee jaar durend proefproject van Eneco bij een aantal huishoudens.

Besparing gas met WarmteWinner valt tegen

Volgens Joeri Kamp, directeur Smart Energy bij Eneco, mogen uit de tests echter geen algemene conclusies worden getrokken. “We hebben de pilots uitgevoerd onder geïnteresseerde huishoudens en daaruit bleek dat er grote verschillen waren. Maar dit is niet representatief voor de Nederlandse woningvoorraad.”

Besparing op gas

De uiteindelijke besparing op gas met de WarmteWinner bleek sterk af te hangen van het type woning en hoeveel er in de woning verwarmd en geventileerd wordt. “De gemiddelde winst tijdens de testperiode lag rond 220 kuub gas op een huishouden dat normaal zo’n 1000 kuub verbruikte”, vertelt Kamp.

Gasbesparing kan beter

Dat de beloofde gasbesparing van 60 procent in de praktijk tegenvalt, gaf Essent al eerder toe. Dat is volgens de energieleverancier te verklaren doordat huishoudens minder gebruikmaken van hun ventilatiesysteem dan vooraf berekend. “Soms staat de ventilatiebox zelfs gewoon uit. Omdat de Warmtewinner ventilatielucht nodig heeft, wordt de woning na installatie van de ventilatiepomp beter geventileerd. Maar dat doet ook het besparingseffect enigszins te niet: de woning koelt daardoor ook af, zodat er juist meer gestookt moet worden.”

Stroomverbruik neemt toe

Volgens de Telegraaf nam ook het stroomverbruik bij toepassing van de WarmteWinner in de meeste gevallen echter onevenredig toe. “De lagere gasnota compenseert vaak niet eens de hogere stroomrekening”, zo schrijft de krant. “Na aftrek van de servicekosten is de terugverdientijd ook bij ideale omstandigheden zo’n twaalf jaar.” De krant gaat daarbij uit van een gemiddelde aanschafprijs van 2500 euro, waarvoor de klant via de ISDE-regeling nog 1500 euro subsidie kan krijgen.

CO2-reductie met warmtepomp

Volgens Eneco is de CO2-reductie die een ventilatiewarmtepomp oplevert voor klanten ook een belangrijk verkoopargument. Daar valt volgens de Telegraaf ook wel wat op af te dingen. In het ideale geval – als daar 100 procent groene stroom tegenover staat – zorgt de hybride warmtepomp voor een jaarlijkse reductie van 1200 kilo CO2. Het gemiddelde resultaat uit de test was echter 400 kilo per jaar.

 

Lees ook:

Ventilatiewarmtepomp Warmtewinner nog geen hardloper

Is een warmtepomp duurder dan een gasaansluiting

Warmtepomp belangrijkste vervanger voor cv-ketel

Hoe kies je de meest geschikte warmtepomp?

Reageer op dit artikel