nieuws

Aardbevingsbestendige en gasloze installaties

klimaattechniek

Ongeveer 70 scholen in het Groningse aardbevingsgebied worden bouwkundig versterkt of herbouwd. Aardbevingsbestendig en gasloos.

Aardbevingsbestendige en gasloze installaties

 

De Nationaal Coördinator Groningen wil met een speciaal scholenprogramma de 70 scholen vóór 2021 aardbevings- en toekomstbestendig hebben. Daarvoor hanteert uitvoeringsorganisatie Centrum Veilig Wonen hogere eisen dan het Bouwbesluit. Klimaatgroep Holland voorzag de eerste twee scholen van aardbevingsbestendige en gasloze klimaatinstallaties.

 

Flexibel monteren

Basisschool Klim-op  uit Middelstum werd versterkt en vernieuwd terwijl basisschool De Horizon  uit Bedum) volledige nieuwbouw kreeg. Klimaatgroep Holland bracht in de twee scholen aardbevingsbestendige klimaatinstallaties aan. “De opdrachtgever eist dat wij aan hogere eisen voldoen dan het Bouwbesluit”, zegt directeur Harry Vaatstra. “Dat betekent dat wij de installaties, met name zwaardere componenten, niet star maar flexibel monteren. Zo voorkomen wij dat ze bij trilling scheuren of breken.” Daarnaast moesten medewerkers een speciale cursus volgen om een veilige werkwijze te garanderen.

Vraaggestuurd per lokaal

Het klimaatbeheerssysteem dat Klimaatgroep Holland in de scholen toepast, bestaat uit een integrale oplossing die voorziet in optimale ventilatie, verwarming en koeling van elk klaslokaal afzonderlijk door continue meting van onder andere temperatuur en CO2. Deze vraaggestuurde klimaatbeheersing beperkt het energieverbruik tot een minimum. Daarbij maakt een lucht-warmtepomp de scholen gasloos en – in combinatie met andere maatregelen – energieneutraal.

Elk klaslokaal heeft een gezond en fris binnenklimaat door de temperatuur en CO2-concentratie continu te meten en optimaal te regelen.

Binnenklimaat monitoren

Om een gezond en energiezuinig binnenklimaat te garanderen, zal Klimaatgroep Holland de systemen van beide scholen op afstand monitoren. Zo kan zij de werking optimaliseren en blijven de exploitatiekosten beheersbaar.

 

 

 

Reageer op dit artikel