nieuws

PCM-klimaatplafonds voor kantoor Royal FloraHolland

klimaattechniek

In het vergadercentrum van het kantoor van Royal FloraHolland in Naaldwijk zorgen PCM Klimaatplafonds van Hunter Douglas en OC Autarkis uit Holten voor een comfortabeler binnenklimaat.

PCM-klimaatplafonds voor kantoor Royal FloraHolland

De panelen met warmteaccumulerende Phase Change Materials (PCM) in het klimaatplafond slaan ‘s nachts koude buitenlucht op en geven die overdag af aan de binnenruimte. Hierdoor ontstaat een gelijkmatiger binnenklimaat, met temperaturen tussen de 21 graden en de 26 graden Celsius.

Behoud bestaande koelinstallatie

Jeroen Rietkerk, gebouwadviseur van Royal HaskoningDHV: “We hebben gekeken naar oplossingen waarmee we meer koeling konden leveren met behoud van de bestaande installatietechniek, waaronder het beschikbare vermogen van de huidige koelmachine. Dankzij de PCM Klimaatplafonds kan een comfortsprong worden gerealiseerd zonder de aanleg van een gekoeld waterleidingnetwerk, aangesloten op de centrale koelinstallatie. Dat is voordeliger, vraagt geen onderhoud en is duurzaam in materiaalgebruik.”

Laag bijkomend energieverbruik

De energie‐efficiëntie was een andere reden om voor de klimaatplafonds te kiezen. “Extra koelvermogen betekent een hoger energieverbruik. De extra energie die het PCM Klimaatplafond verbruikt, is echter 10% lager dan het bijkomende energieverbruik van andere koeltechnieken die gebruik maken van een gekoeldwatersysteem.”

Hoog thermisch koelvermogen

Voor de vergaderruimte bleek het warmte‐accumulerende PCM Klimaatplafond van OC Autarkis en Hunter Douglas de beste oplossing. Rietkerk: “Dit plafond heeft een hoger thermisch koelvermogen dan de PCM inductie‐units die we in de rest van het gebouw hebben toegepast. Dat extra koelvermogen is nodig, omdat in het vergadercentrum een relatief grote concentratie mensen aanwezig is.”

Thermische accu

In de kunststof PCM‐panelen van de klimaatplafonds zit een mengsel van zout en water dat fungeert als thermische accu. In de winter houden de PCM’s de ruimte ’s nachts warm met overdag opgeslagen warmte van de zon, de mensen en apparaten. In de zomers koelen de PCM het gebouw met koude lucht die ’s nachts is onttrokken aan de koele buitenlucht. De geperforeerde bandrasterprofielen zorgen dat het plafond warmte geleidt en lucht doorlaat.

Reageer op dit artikel