nieuws

Warmtepompproject van het jaar: 2nd Skin in Vlaardingen

klimaattechniek

Met het project 2nd Skin in Vlaardingen won Itho Daalderop de prijs voor Warmtepompproject van het jaar. In dit nieuwe concept voor nul-op-de-meterrenovatie van gestapelde bouw wordt per woningkolom een bodemgebonden warmtepomp toegepast.

Warmtepompproject van het jaar: 2nd Skin in Vlaardingen

Project 2nd Skin in Vlaardingen wordt naar verwachting medio maart 2018 opgeleverd. Het project wordt gerealiseerd voor Waterweg Wonen door bouwbedrijf BIK Bouw uit Barendrecht. Het concept voor de renovatie is ontwikkeld door BIK Bouw samen met STO Isoned, Kingspan, TU Delft, Climate Kic, Giesbers & Van der Graaf en Itho Daalderop.

 

Te weinig dakoppervlak voor pv-panelen

De nul-op-de-meter-renovatie van gestapelde bouw leverde tot nu toe altijd hoofdbrekens op, zo vertelt Onno de Wal, directeur van BIK Bouw aan het vakblad Warmtepompen. “Doordat er relatief weinig dakoppervlak per woning beschikbaar is, kan er maar een beperkt vermogen aan pv-panelen worden opgesteld.” Dat levert problemen op bij de combinatie van pv-panelen met een lucht-waterwarmtepomp, die bij de meeste renovatieprojecten wordt toegepast.

Renovatieproject 2nd Skin Vlaardingen: voorzijde.

Bodemgebonden warmtepomp

Het 2nd-Skin-concept ondervangt dat probleem volgens De Wal door de toepassing van een bodemgebonden warmtepomp per woningkolom. “Zo’n systeem heeft, zeker in het koude stookseizoen, een veel betere energetische efficiëntie, dus een hogere COP, dan een lucht-watersysteem. Daardoor heeft het minder elektrisch vermogen en dus minder pv-panelen nodig.”

Renovatieproject 2nd Skin: achterzijde met installatiekast.

Installatieschacht en installatiekast

Bij de renovatie van de woningen horen nog meer energiebesparende maatregelen. Over de bestaande schil van de woningen wordt een nieuwe, sterk geïsoleerde ‘tweede huid’ geplaatst. In de nieuwe gevel zit een extra schacht voor de centrale warmtepomp en het bijbehorende leidingwerk. Daarnaast heeft iedere individuele woning een installatiekast op het balkon. Daarin zit een wtw-ventilatiesysteem en een boilervat voor warm tapwater, onderdeel van het multiboiler-warmtepompsysteem van Itho Daalderop. Ook kregen de woningen pv-panelen en monitoring door Itho Daalderop.

 

Warmtepompproject van het jaar

De ‘Warmtepompproject van het Jaar’-award werd uitgereikt op het Nederlands Congres Warmtepompen 2017 op 14 december. De award geldt als erkenning voor een onlangs gerealiseerd of binnenkort op te leveren woningbouwproject dat door zijn innovatieve karakter een belangrijke bijdrage levert aan de energietransitie.

Reageer op dit artikel