nieuws

Woningcorporatie daagt markt uit voor gezond en aangenaam binnenklimaat

klimaattechniek

Schimmel, geluidsoverlast en ontevreden bewoners. Het komt nog steeds voor. Zelfs na renovatie. Woningcorporatie Mitros daagt de markt uit voor de ultieme oplossing.

Woningcorporatie daagt markt uit voor gezond en aangenaam binnenklimaat

“Binnenlucht is viezer dan de buitenlucht.” Michael Rutgers, directeur van het Longfonds is er helder over: “Het kan in een huis heel ongezond zijn. Daarom sta ik hier. Van ongezonde binnenlucht word je ziek.” Volgens Rutgers veroorzaakt en verergert vieze lucht niet alleen Astma, COPD en longkanker, maar zo blijkt, ook hart- en vaatziekten. Het Longfonds streeft als stichting daarom naar gezonde lucht en gezonde longen.

 

Dag van de Binnenlucht

Rutgers opent de Dag van de Binnenlucht die op donderdag 2 november werd georganiseerd door het stimuleringsprogramma Lente-akkoord, in samenwerking met VLA (leveranciersvereniging voor luchtbehandeling) en de kennisorganisaties ISSO en TVVL.

 

Fijnstofmeter en CO2-meter

“De lucht binnen is vaak smeriger dan buiten en daar weten we doorgaans weinig van,” zo constateert Rutgers, “Terwijl we toch al snel 20 uur per dag binnen zijn.” Rutgers heeft zelf een kind met astma en om die reden een fijnstofmeter en een CO2-meter in huis gehaald, om een terugkoppeling te hebben van de kwaliteit van de lucht in huis. Wat bleek, een baksel met havermout in de oven veroorzaakte enorm veel fijnstof. “Zonder goede ventilatie blijft dat in huis hangen”.

 

Kookafzuiging

Fijnstof wordt doorgaans toegedicht aan de buitenlucht in combinatie met druk verkeer. “In een luchtdichte woning, met filters in de toevoerlucht, is het mogelijk de binnenlucht schoner te maken dan de buitenlucht,” zo stelt Piet Jacobs, scheikundig technoloog en ventilatie-expert bij TNO. “Maar als er in het ontwerp en de inrichting van de woning geen aandacht aan kookafzuiging is gegeven dan is de concentratie fijnstof binnen juist in zo’n luchtdichte woning langdurig veel hoger dan buiten.”

 

Binnenlucht versus buitenlucht

Volgens dagvoorzitter Harm Valk, adviseur bij Nieman, is in grofweg 95 procent van de gevallen de lucht buiten schoner dan binnen. “We horen over smog en andere luchtvervuiling, maar we weten niet hoe slecht de binnenlucht is en hoe slecht we die houden.”

 

Flexibele leidingen

Op het podium van het congres was ludieke demonstratie van twee monteurs, genaamd Flex en Ibel, die een ventilatiebox aansloten via de aanvoerende en afvoerende leidingen. In eerste instantie gebeurde dat op de manier zoals de heren Flex en Ibel dat ‘altijd doen’: met flexibele buis en wat bochten. Uit de meetgegevens bleek dat de ventilator om een gemiddelde van 42 liter per seconde te halen, ruim 3.000 rpm moest maken bij behoorlijk wat lawaai.

Luchtweerstand

Toen de flexibele delen werden vervangen door rechte pijpen, kon het toerental terug geregeld worden naar minder naar de helft, bij gelijkblijvende capaciteit. En een fractie van het geluid. De boodschap: zorg dat je bij de installatie van zo’n ventilatiebox geen luchtweerstand opbouwt met ingewikkeld bochtenwerk. Dat zorgt voor minder geluid en minder energieverbruik.

 

Geluidsoverlast en schimmel

Met bovenstaande voorbeelden werd ook blootgelegd waar woningeigenaren zoals corporaties in de praktijk mee te maken hebben. “Na een renovatie komen er bij ons veel klachten binnen van bewoners,” zo vertelt Gerdi Berkers van de Utrechtse woningscorporatie Mitros. “Er zijn klachten over geluidsoverlast, tocht, vocht, schimmel en gebruiksonvriendelijke bediening.” We spreken hier over een corporatie die per jaar maar liefst 45 miljoen euro steekt in de renovatie van circa 800 woningen.

 

Het beste concept

“Eigenlijk zijn alle woningcorporaties met dit probleem bezig,” zo constateert Berkers. “De focus ligt teveel op isoleren en het behalen van de energieprestatie. Het gaat hier niet om een goed technisch product; een bewust gebruik door de bewoners moet centraal staan.” Daarom schrijft Mitros een wedstrijd uit om de markt uit te dagen om met slimmere oplossingen te komen voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Vanaf half november staat de uitdaging online op 100procentgzndwonen.nl. Een jury zal de beste oplossingen kiezen, die tegen een vergoeding het concept mogen demonstreren.

 

 

 

Reageer op dit artikel