nieuws

Ventilatiewarmtepomp Warmtewinner nog geen hardloper

klimaattechniek

De Warmtewinner van Eneco, een ventilatiewarmtepomp die begin 2016 op de markt kwam, loopt veel minder hard dan verwacht. Tot nu toe zijn er maar 120 exemplaren van op de markt gebracht.

Ventilatiewarmtepomp Warmtewinner nog geen hardloper

Eneco had de ambitie om in 2020 het magische getal van 100.000 ventilatiewarmtepompen te hebben geïnstalleerd. Met de Warmtewinner en andere nieuwe producten als Toon, de slimme thermostaat en Tesla, de Powerwall voor energieopslag, wilde Eneco zich profileren als ‘leverancier van comfort’ in plaats van als traditionele ‘energieleverancier’.

 

Reductie gasverbruik met 60 procent

Bij de lancering van de WarmteWinner begin 2016, waren de verwachtingen groot. De miniwarmtepomp zou onder ideale omstandigheden het gasverbruik van de cv-ketel terugbrengen met zo’n 60 procent. De energiewinst zou het grootst zijn in huizen met mechanische ventilatie. Alleen voor warm tapwater en bij extreme kou zou de cv-ketel nog moeten bijspringen.

 

Gasbesparing kan beter

Maar dat valt in de praktijk tegen, erkent de energieleverancier nu op de website van Energeia. “De gasbesparing is weliswaar fors, maar kan volgens onze berekeningen nog beter.” Dat is te verklaren doordat huishoudens minder gebruikmaken van hun ventilatiesysteem dan vooraf berekend. Soms staat de ventilatiebox zelfs gewoon uit. Omdat de Warmtewinner ventilatielucht nodig heeft, wordt de woning na installatie van de ventilatiepomp beter geventileerd. Maar dat doet ook het besparingseffect enigszins te niet: de woning koelt daardoor ook af, zodat er juist meer gestookt moet worden.

 

Hybride warmtepomp kansrijk

Inventum, dat de Warmtewinner heeft ontwikkeld, zou het probleem inmiddels hebben verholpen door aanpassingen aan de hardware en de besturing van de ventilatiewarmtepomp. Eneco is ervan overtuigd dat het product nog steeds een glansrijke toekomst heeft. Het energiebedrijf wijst daarbij onder andere naar een recent gepubliceerd rapport van adviesbureau Berenschot. Volgens dit rapport kan met een hybride warmtepomp in alle bestaande woningen de huidige aardgasvraag van 15 miljard kubieke meter teruglopen tot 1 miljard kubieke meter in 2035.

 

Woningaanpassing verhoogt drempel

Ook Nuon geeft toe dat het nog niet zo’n vaart loopt met de introductie van zijn ventilatiewarmtepomp, de Savent, ontwikkeld samen met Nibe. In mei van dit jaar startte de energieleverancier daarmee een pilot in 50 proefwoningen. Volgens de energieleverancier heeft de specifieke situatie van een woning meer gevolgen voor het installeren van een ventilatiewarmtepomp dan eerder verwacht. Grotere noodzakelijke bouwfysieke aanpassingen maken de drempel om ervoor te kiezen daarom soms hoger, aldus Nuon.

 

Lees ook:

Is een warmtepomp duurder dan een gasaansluiting

Warmtepomp belangrijkste vervanger voor cv-ketel

Hoe kies je de meest geschikte warmtepomp?

Reageer op dit artikel