nieuws

Warmtepomp in multifunctioneel centrum Doelum

klimaattechniek

In Renkum is medio oktober 2017 een fonkelnieuw multifunctioneel centrum opgeleverd. MFC Doelum is het nieuwe sportieve en culturele hart van Renkum, met een cultuurzaal, vergaderruimten en een zwembad. Een water-waterwarmtepomp houdt het multifunctionele centrum op temperatuur.

Warmtepomp in multifunctioneel centrum Doelum

De installatie van de water-waterwarmtepomp was de verantwoordelijkheid van KIN Installatietechniek uit Rijen. De installateur nam Energie Technologie Nederland (ETN) te Ammerzoden in de arm voor de levering van de GEOClimate GCMW 083W water-waterwarmtepomp.

 

> Lees meer over dit project in Cobouw Bouwberichten

 

 Traploos regelbare warmtepomp

Eén van de eisen aan de warmtepomp was dat deze traploos regelbaar moest zijn. Dankzij de BLDC Inverter Technologie kan de GCMW 083W de capaciteit met drie compressoren traploos aanpassen aan de benodigde vraag naar verwarming of koeling.

De eerste compressor is een BLDC inverter compressor en wanneer deze haar maximale capaciteit heeft bereikt, wordt de tweede compressor ingeschakeld, zo legt Joep Peeraer van ETN uit. De modulerende compressor schakelt vervolgens terug naar het minimum. Bereikt de eerste compressor wederom de maximale capaciteit, dan wordt de derde compressor ingeschakeld, de modulerende compressor schakelt weer terug naar het minimum en schakelt weer traploos totdat de volledige capaciteit is bereikt.

Hoge COP-waarde

Een andere eis was een hoog rendement. De toegepaste warmtepomp heeft een COP, of Coefficient of Performance, van 4.1 bij een uitgaande watertemperatuur van 45°C.

Op 25 november 2017 zal MFC Doelum feestelijk worden geopend.

Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisistiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille. Activeer uw gratis proefperiode op bouwberichten.nl

Lees ook:

Warmtepomp voor iedere bungalow

Slim hergebruik restwarmte crematorium

Reageer op dit artikel