nieuws

Uitvoering verduurzaming is de grootste uitdaging

klimaattechniek

De technische kennis om de energietransitie voor elkaar te krijgen is er weliswaar, maar er zijn nog genoeg andere uitdagingen. Drie struikelblokken in een notendop.

Uitvoering verduurzaming is de grootste uitdaging

Dat blijkt tijdens het Energiedebat op de eerste dag van de Vakbeurs Energie, zoals die momenteel plaatsvindt in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Volgens Teun Bokhoven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie ligt de grootste uitdaging bij de uitvoering.

 

De mensen die het gaan doen

“Ik ben heel positief over de klimaatdoelen die het nieuwe regeerakkoord stelt, zoals de 49 procent CO2-reductie in 2030. Technisch kunnen we dit, maar de grootste bottleneck is het vinden van mensen die huizen kunnen voorzien van duurzame installaties.”

 

Bewustwording bij de klant

Maar het is niet de enige bottleneck, vindt het panel van duurzaamheidsdeskundigen. Ook meer bewustwording van de klant en gebruiker is nodig. Volgens hoogleraar Pauline Herder moeten duurzaamheidsambities niet alleen doorgeduwd worden. “We moeten ons afvragen hoe we de bestaande technieken op een goede manier in de maatschappij krijgen. Dat betekent luisteren en kijken.”

 

Een sterke overheid

Maar zonder een sterke overheid redden we het ook niet, stelt Herman Exalto van Eneco: “We kunnen wel plannen blijven maken, maar de verantwoordelijkheid voor de uitvoering moet zo snel mogelijk naar het lokale bestuur. Zou het niet mooi zijn als een wethouder kan uitkiezen welke wijken gasloos gaan? Zij weten het beste hoe dat moet!”

 

 

Verder lezen:

Is de cv-ketel passé?

Misverstanden over pelletkachels en biomassaketels

Alles over Vakbeurs Energie

 

 

Reageer op dit artikel