nieuws

Slim gebruik restwarmte crematorium

klimaattechniek

Crematorium Haskerpoort van uitvaartbedrijf Van der Zwaag is bijna klaar voor gebruik. Installatiebedrijf Hoekstra installeerde er een onder meer een slim luchtbehandelingssysteem en een water-waterwarmtepomp die de restwarmte van de oven gebruikt.

Slim gebruik restwarmte crematorium

Eind september startte het bouwteam, bestaande uit BouwCollectief Sneek en Installatiebedrijf Hoekstra Heerenveen/Drachten/Wolvega, met de bouw van het door Sipma Architecten en Ingenieurs- en adviesburo Technion ontworpen crematorium in het Friese dorp Oudehaske.

 

Optimale luchtbalans

“Een speciaal luchtbehandelingssysteem met een meet- en regelsysteem van Kieback&Peter koelt en verwarmt het crematorium”, vertelt Piet Doorn van Installatiebedrijf Hoekstra in Wolvega.

Het slimme regelsysteem meet temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en barometrische druk. Aan de hand van deze metingen wordt de temperatuur geregeld en gedoseerd. Warme lucht wordt hierbij gelijkmatig over de ruimte verdeeld.

Energiebesparend regelsysteem

De software van dit systeem, Climotion – voorheen bekend als BAOPT of Bauer-software – komt van Bosch Energy & Building Solutions. Als premium-partner van Bosch heeft Kieback&Peter het Climotion-algoritme in het eigen onderstation DDC4200 geïntegreerd.

Peter van Houwelingen van Kieback&Peter legt uit dat het systeem een thermische isolatielaag langs de gevels en ramen creëert die leidt tot minder transmissieverlies, en dus energiebesparing. Een ander effect is dat er minder lucht in beweging hoeft worden gebracht, waardoor er minder elektrische energie nodig is om de lucht op temperatuur te brengen.

 

> Lees meer over dit project in Cobouw Bouwberichten

 

Restwarmte crematieoven hergebruikt

De warme en koude lucht die wordt aangevoerd komt van een water-waterwarmtepomp van Ecoforest, vertelt Doorn. Installatiebedrijf Hoekstra heeft voor het model ecoGEO HP 12-40 gekozen. Door middel van betonnen oppervlaktewaterwisselaars van Leigro wordt warmte uit een naastgelegen vijver onttrokken.

Open waterbron voor water-waterwarmtepomp

Een open waterbron gebruiken voor de water-waterwarmtepomp is vrij bijzonder. Wat dit project echt uniek maakt is dat de restwarmte van de crematieoven door de warmtewisselaars naar de vijver wordt geleid, waardoor deze op temperatuur blijft. “Zo kan de warmtepomp ook tijdens een strenge winter energie uit de vijver blijven onttrekken”, aldus Doorn.

 

Het is duidelijk, niet alleen het sedumdak van het crematorium is groen. Het nieuwe crematorium is op 29 september 2017 geopend.

Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisistiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille. Activeer uw gratis proefperiode op bouwberichten.nl.
Reageer op dit artikel