nieuws

Omkasting voorkomt geluidsoverlast warmtepompen

klimaattechniek

De buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp zorgt nogal eens voor geluidsoverlast. Om dit te voorkomen heeft Merford een geluiddempende omkasting ontwikkeld.

Omkasting voorkomt geluidsoverlast warmtepompen

Een warmtepomp heeft twee geluidsbronnen: de compressor en de ventilator. Deze draaien tegelijkertijd. Naarmate het kouder wordt, en bij de bereiding van warm tapwater, slaat de pomp vaker aan en neemt het geluid toe. Bij piekbelasting kan het geluid van een lucht-waterwarmtepomp oplopen tot 60 dB(A) of meer. Daarom heeft Merford een omkasting ontworpen die een geluidsreductie realiseert tot 15 dB(A) zonder het functioneren van de warmtepomp te beïnvloeden.

Geen regelgeving voor installaties buiten woning

Voor vaste airco’s, vaste ventilatoren en andere installaties in een woning stelt het Nederlands Bouwbesluit geluidsgrenzen. Maar die grenzen gelden niet voor installaties buiten de woning. Voor de geluidsproductie van warmtepompen worden geleidelijk Europese richtlijnen opgesteld. Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland hebben al richtlijnen. Oostenrijk en Duitsland hanteren 30 dB(A) op de erfgrens met de buren; Zwitserland hanteert 33 dB(A) op de gevel van de buren.

Geluidslimiet van 35 dB(A)

De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) pleit voor een geluidslimiet van 35 dB(A) voor buitenopstellingen van warmtepompen. Dat betekent dat voor een warmtepomp op 5 meter afstand extra geluidsdemping nodig is van 9 tot 14 dB(A).

Omkasting voor geluiddemping warmtepomp

De omkasting van Merford bestaat uit meer lagen geluidsisolerend materiaal waaronder de stalen buitenschil. Deze zorgt ook voor bescherming van de warmtepomp tegen beschadiging. Speciale geluiddempende lamellen in de omkasting zorgen voor de benodigde ventilatie. De omkastingen van Merford zijn verkrijgbaar in een aantal modellen, hebben een vaste afmeting en zijn geschikt voor diverse merken en typen warmtepompen.

Reageer op dit artikel