nieuws

Concentrische rookgasafvoer op Nefit HR-toestellen

klimaattechniek

Concentrische rookgasafvoer is vanaf 1 november leverbaar voor de meest verkochte HR-toestellen van Nefit.

Concentrische rookgasafvoer op Nefit HR-toestellen

“Ongevallen met koolmonoxide vormen een onderschat probleem in ons land”, zo motiveert een woordvoerder van Nefit het besluit. “Een vijfde van die ongevallen is volgens een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid te wijten aan het niet functioneren van de afvoervoorziening. Nederland zou volgens de onderzoekers achterlopen in het nemen van maatregelen.”

 

Goed geïnstalleerd

“In veel landen om ons heen zijn concentrische rookgasafvoersystemen voor cv-toestellen verplicht. In Nederland is het altijd gebruikelijk geweest om gescheiden aan- en afvoerpijpen te plaatsen. Beide systemen zijn, mits goed geïnstalleerd en onderhouden, veilig.”

 

Veiligste optie

Een concentrisch rookgaskanaal wordt gezien als de veiligste optie. De pijp-in-pijpconstructie voor afvoer van verbrandingsgassen en toevoer van verse lucht zorgt voor een dubbele wand. Dit minimaliseert de kans op lekkage en het vrijkomen van giftige gassen als koolmonoxide.

 

Concentrische adapter

De Nefit ProLine NxT is vanaf 1 november ook leverbaar met concentrische rookgasafvoer. Af fabriek is deze ProLine NxT CT voorzien van een 60/100 mm concentrische adapter. Naast de nieuwe variant blijft de huidige ProLine NxT-serie met standaard parallelle adapter leverbaar. De prijzen van de concentrische variant zijn gelijk aan die van de toestellen met parallelle tweepijps-adapter.

Concentrische rookgasafvoer is vanaf 1 november leverbaar voor de meest verkochte HR-toestellen van Nefit.

Voordelen ProLine NxT CT

De concentrische variant ProLine NxT CT komt beschikbaar in dezelfde varianten als de huidige serie, CW3, CW4 en CW5, en kent dezelfde specificaties. Met het Nefit Multigasblok is het toestel bovendien klaar voor de verwachte komst van G+-gas in de nabije toekomst en H-gas rond 2030.

 

Stroomversnelling

In Nederland is volgens Nefit tot dusver in slechts 10 procent van de gevallen een concentrische afvoer geplaatst. De vraag naar concentrische systemen is na het rapport van de Onderzoeksraad in een stroomversnelling geraakt. Alle Nefit HR-toestellen zijn via een optionele adapter geschikt voor concentrische afvoer.

Lees verder

Veelgestelde vragen over concentrische rookgasafvoersystemen

Aantal koolmonoxideslachtoffers gestegen

Diverse koolmonoxidemelders hebben ernstig veiligheidsrisico

 

Reageer op dit artikel