nieuws

Warmtepomp voor iedere bungalow

klimaattechniek

Landal gaat in zijn nieuwe recreatiepark aan de Reeuwijkse Plassen voor groen. Niet alleen liggen op het nieuwe centrumgebouw zonnepanelen, ook krijgt elke vakantiebungalow een eigen lucht-waterwarmtepomp. Momenteel is het park nog volop in aanbouw, maar wel al in gebruik.

Warmtepomp voor iedere bungalow

300 bungalows, 300 warmtepompen

In totaal worden er een kleine 300 houten vakantiewoningen gebouwd, waarvan er nu 145 zijn opgeleverd. Ook het duurzame centrumgebouw met zwembad is af. Vanaf begin 2018 rondt Bouwbedrijf De Vries en Verburg de bouw van het park af met de realisatie van nog eens 137 recreatiewoningen. De bungalows zijn er in comfort- en luxe uitvoering, variërend in capaciteit van 2 tot 20 personen. Waar de installatie van zonneboilers en zonnepanelen per woning optioneel is, krijgt elke bungalow een lucht-waterwarmtepomp.

Lucht-waterwarmtepompen aan de veenplas

Johan de Wit van installateur Bogro vertelt dat de keuze viel op lucht-water warmtepompen vanwege financiële en praktische overwegingen. De veengrond waarop de vakantiewoningen gebouwd worden is een eerste argument tegen een water-waterwarmtepomp, waarvoor geboord moet worden. “Het is lastig om in veen te boren door het wegzakken van de zware machines”, zegt De Wit. “Het plaatsen van draglineschotten voorkomt het wegzakken, maar aangezien het niet om enkele maar om honderden warmtepompen gaat, zou dit een lastige opgave worden. Tevens is de bodem niet onuitputtelijk, aangezien er bijna 300 warmtepompen op een relatief klein oppervlak geplaatst worden.”

 

> Lees meer over dit project in Cobouw Bouwberichten

 

Duale pompopstelling

Om ingewikkeld rekenwerk te voorkomen ging Bogro voor Nathan Alpha Innotec lucht-waterwarmtepompen. De keuze viel op een relatief nieuw model met een duale lucht-waterwarmtepompopstelling, waarbij de hydraulische installatie (HT/E Split) binnen staat en de LWD warmtepomp (L 8 Split) buiten wordt geplaatst. Deze warmtepomp heeft een volledig monovalente werking. Pas vanaf 5 graden Celsius onder het vriespunt treedt een wat lager rendement op. Volgens De Wit staat Nathan in de markt bekend als een goede warmtepompleverancier met een goede service.

Groen park met groene toekomst

Landal heeft er inmiddels een eerste duurzaam zomerseizoen op zitten. Vanaf volgend voorjaar bouwt De Vries en Verburg de laatste 137 bungalows en plaatst Bogro evenveel warmtepompen.

 

Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisistiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille. Activeer uw gratis proefperiode op bouwberichten.nl.

 

 

Reageer op dit artikel