nieuws

Opleidingsinstituut organiseert ‘Dag van de warmtepomp’

klimaattechniek

Opleidingscentrum GOº houdt op 14 september de ‘Dag van de Warmtepomp’ in Ede. Deskundigen gaan in op de laatste ontwikkelingen rond warmtepompen en de mogelijkheden van de warmtepomp nu en in de toekomst.

Opleidingsinstituut organiseert ‘Dag van de warmtepomp’

Nieuwbouwhuizen krijgen straks niet meer noodzakelijkerwijs een gasaansluiting. Wordt de warmtepomp de belangrijkste vervanger van de cv-ketel? Welke kansen biedt de warmtepomp voor de energietransitie? En welke hobbels zijn er nog te nemen? Daarover gaat de ‘Dag van de Warmtepomp’ op 14 september in Ede. Een van de sprekers is Jaap de Knegt van de Dutch Heat Pump Association (DHPA), een kennisorganisatie op het gebied van warmtepompen.

Tekort technici

Directeur Jenny van den Bovenkamp van Aeres Tech in Ede zal ingaan op wat de energietransitie betekent voor de arbeidsmarkt: in de installatietechniek ontstaat een groeiende kennisbehoefte op het gebied van koeltechniek. De arbeidsmarkt is nu al uiterst krap; bedrijven kampen met groot tekort aan goed opgeleide technici.

Te weinig instroom

In de koudetechniek stromen door de vergrijzing jaarlijks zo’n 500 mensen uit, terwijl het aantal nieuwe instromers nog niet groter is dan 250. Wat is er nodig om dit probleem op te lossen? Opleidingscentrum GOº wil proberen met workshops en discussies nieuw licht te laten schijnen op dit vraagstuk.

Opleiding monteurs warmtepompen

Praktische zaken komen ook aan bod: Tijdens een workshop vertelt Roelof Robbertsen van Aeres Tech welke opleidingen gewenst en noodzakelijk zijn om warmtepompen te installeren en te onderhouden. Waar moeten monteurs volgens alle wettelijke verplichtingen aan voldoen? Robbertsen staat hier ook stil bij de weerbarstigheid van de dagelijkse beroepspraktijk.

Inregelen warmtepomp

In de praktijk blijken veel warmtepompen niet goed zijn ingeregeld. Volgens de organisatie is dat mogelijk een van de oorzaken van de scepsis waarmee (nog) over warmtepompen wordt gesproken. Daarom zal er ook een heel praktische workshop worden gehouden: ‘Hoe stel ik een warmtepomp goed af?’.

Aanmelden ‘Dag van de warmtepomp’

De ‘Dag van de Warmtepomp’ wordt gehouden bij Aeres Tech in Ede, de vaste uitvoeringspartner voor opleidingen van GOº, op donderdag 14 september van 15 tot 19 uur. Aanmelden kan via www.opleidingscentrum-go.nl/dagvandewarmtepomp.

Reageer op dit artikel