nieuws

Gevel en installatie zijn niet los van elkaar te zien 

klimaattechniek

Gevel en installatie zijn niet los van elkaar te zien 
Het voormalige VROM-gebouw in Den Haag kreeg na een duurzame renovatie een zeer transparante gevel. Beeld: Poortcentraal

Gevelbouwers en installateurs werken nu nog vaak langs elkaar heen. Maar daar lijkt verandering in te komen.  

Veranderende inzichten en eisen over energieverbruik en circulariteit doen gevelbouwers en installateurs naar elkaar toe trekken. Bij de bouw van woningen of kantoren stuurt traditioneel de hoofdaannemer de installateur en de gevelbouwer van boven aan. Door deze hiërarchische constructie kan het gebeuren dat het contact tussen de onderaannemers vaak tot het hoogstnoodzakelijke beperkt blijft. En dat is zonde.

 

Onderlinge afstemming

Want gevel en installatie zijn eigenlijk niet los van elkaar te zien. Onderlinge afstemming ligt voor de hand. Martijn Veerman, projectcoördinator bij gevelbrancheorganisatie VMRG, “het denken hierover gaat al terug tot de jaren ’80. Grote bedrijven met flinke R&D-afdelingen, zoals Scheldebouw, onderzoeken al lang hoe je intelligent met je gevel om kan gaan.”

 

60 procent van bouwsom

Voor samen optrekken zijn genoeg technische argumenten aan te voeren, maar een commercieel argument mag niet onbenoemd blijven. “Zo’n 20 procent van de bouwsom komt voor rekening van de gevel. De installaties gebruiken ongeveer 40 procent van het budget. Samen zit je dus op 60 procent. Daarmee sta je heel sterk tegenover de hoofdaannemer. Je kan er op die manier voor waken niet uitgeknepen te worden.”

 

Lees hier het hele achtergrondverhaal Geveltechniek en gebouwinstallatie groeien naar elkaar 

 

Reageer op dit artikel