nieuws

Warmtegevende verf vervangt straks de radiator

klimaattechniek

De verwarming van de toekomst schilder je gewoon op de muur. De ‘warmtegevende verf’ van het Rotterdamse bedrijf Karbonik biedt vooral voor bestaande bouw een oplossing, ook op plaatsen waar stadsverwarming of warmtepompen onmogelijk zijn.

Warmtegevende verf vervangt straks de radiator

De kit voor het verfsysteem bestaat uit een transformator, enkele ultradunne-elektroden en een potje koolstofhoudende verf. Daarmee kun je vier panelen van 70 x 150 centimeter schilderen. Die zijn elk goed voor 300 Watt, genoeg om een ruimte van ongeveer 20 vierkante meter te verwarmen. De innovatieve ‘Heat-Paint’ laat zich het makkelijkst aanbrengen met een verfspuit of roller.

Egale warmteafdracht

“Gelijkmatig aanbrengen is belangrijk voor een egale warmteafdracht. Werken met een kwast ligt daarom minder voor de hand”, zegt Koen Klooster (Karbonik). De warmte wordt gegenereerd door stroom door de koolstoffilm te laten lopen. De geschilderde panelen warmen op tot zo’n 40 °C. Klooster claimt dat de ultradunne verwarming een rendement heeft van ruim 99,9 procent. De verf reageert zeer snel na inschakelen van de stroom.

22 Volt

Karbonik levert al langer een ultradunne verwarmingsfolie voor aanleg van vloerverwarming onder laminaat, parket, tegels of tapijt. De warmtegevende verf, die ontwikkeld werd met een Duitse partner is de volgende stap. Waar de folies doorgaans op 230 Volt draaien, werkt het verfsysteem veiligheidshalve op 22 Volt. Voor de warmteafdracht maakt het volgens Klooster niet zo gek veel uit.

Transformator

“Bij lagere voltages gebruik je gewoon een hogere stroomsterkte om hetzelfde vermogen te leveren.” Het verfsysteem (transformator, elektrodes en verf) is prijzig: 1250 eur, exclusief btw. De(vloer)folie kost slechts 25 euro per vierkante meter.

VDE-keurmerk

De innovatieve verf is voorlopig alleen nog maar operationeel in de showroom van ICDuBo in Rotterdam. Het onderhoudsvrije product heeft al een VDE-keurmerk voor de Duitse markt. Er lopen nog versnelde verouderingstests voor het bepalen van de garantietermijn.

Reageer op dit artikel