nieuws

Eisen erkenning installateur nog niet bekend

klimaattechniek

Uneto-VNI waarschuwt installateurs voor opleidingsinstituten die beweren dat ze hun cursisten klaarstomen voor de verplichte erkenningsregeling in 2019. “Daarmee lopen zij op de muziek vooruit. De exacte opleidingseisen zijn namelijk nog niet bekend.”

Eisen erkenning installateur nog niet bekend
Bron: Stichting OVI

Vanaf 1 januari 2019 moeten alle installatiebedrijven en monteurs een wettelijke erkenning hebben voor het installeren en onderhouden van cv-installaties. Diverse opleidingsinstituten benaderen installateurs met opleidingen waarmee zij zouden voldoen aan de wettelijke erkenningsregeling. Branchevereniging Uneto-VNI adviseert installateurs nog niet in te gaan op het aanbod van deze opleidingsinstituten. “Daarmee lopen zij op de muziek vooruit. De exacte opleidingseisen zijn namelijk nog niet bekend.”

Overgangsperiode

Uneto-VNI overlegt momenteel met de overheid en andere betrokken partijen over de opzet van de wettelijke erkenningsregeling en de opleidingseisen die daarbij horen. “Wij streven ernaar om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen, zodat u voldoende tijd krijgt om zich op de wettelijke eisen voor te bereiden. Als dat nodig is, zullen wij een overgangsperiode bepleiten die u voldoende tijd geeft om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden”, zo stelt de branchevereniging op haar website.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Uneto-VNI ontwikkelde vooruitlopend op de regeling al enkele hulpmiddelen voor installateurs om gasinstallaties veiliger te maken en ongelukken met koolmonoxide te voorkomen. Zo maakte de vereniging een instructiefilm met tien belangrijke controlepunten voor gasinstallaties. Voor monteurs is er de toolbox ‘Kennis van koolmonoxide’. Leden kunnen de toolbox gratis downloaden. Ook bieden de opleidingseisen voor OK CV enige houvast. “We kunnen echter niet garanderen dat u met deze opleidingen straks 100% aan de wettelijke eisen voldoet”, geeft de brancheorganisatie grif toe.

Reageer op dit artikel