nieuws

Installateursdag ‘Meten is weten’ bij Uneto-VNI

klimaattechniek

‘Meten is weten’ is het motto van de Installateursdag die branchevereniging Uneto-VNI organiseert op 17 mei 2017. De veiligheid en efficiëntie van verwarmingsinstallaties is het centrale thema, uitgewerkt in vier lezingen.

Installateursdag ‘Meten is weten’ bij Uneto-VNI

 

Door nieuwe wet- en regelgeving en ontwikkelingen op de gasmarkt worden goede metingen nóg belangrijker, zegt Uneto-VNI. De nieuwe uniforme kwaliteitsregeling voor gastechnische installaties zal aanvullende eisen stellen aan de kwaliteit van installaties. Marco van der Helm, teamleider Branchemanagement Uneto-VNI zal dit op de Installateursdag toelichten.

Gassamenstelling

Een tweede onderwerp is de toekomstige gassamenstelling en het effect hiervan op de cv-ketel. Over acht jaar zal er een nieuw soort gas door Nederlandse cv-ketels stromen, stelt Marco van Damme van Verholt BV. Het Groningse gas raakt immers op. De nieuwe gassoorten komen onder meer uit Rusland en Noorwegen. De samenstelling van de geïmporteerde gassoorten wijkt sterk af. Daarnaast vertonen deze gassoorten meer verontreinigingen. De huidige ketels kunnen hier niet mee overweg. Wat betekent dit voor de rookgasanalyse en meetapparatuur van de installateur?

Rookgasanalyse

Maarten van Dam van Testo en Jan Rohaan van Imbema geven daarnaast een presentatie over de meetmiddelen voor de gecertificeerde cv-specialist. Daarmee kan de installateur vaststellen of een cv-ketel zowel veilig als efficiënt functioneert. In deze presentatie wordt uiteengezet waarom en hoe dit aan de hand van de samenstelling van de rookgassen gemeten kan worden. Welke meetapparatuur is minimaal nodig en welke zinvolle aanvullingen bestaan er om de gehele cv-installatie in optimale staat achter te laten?

Concentrisch of parallel

Een veilige en efficiënte installatie heeft ook te maken met de rookgasafvoer en luchttoevoer. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen concentrisch of parallel en wat is de noodzaak of onzin van het waterzijdig inregelen? Daarover spreekt Dick van Dijk van Remeha op de Installateursdag

Informatie en aanmelden

De Installateursdag vindt plaats op 17 mei 2017 van 13.30 tot 18.00 uur bij NBC in Nieuwegein. Uneto-VNI organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met de FHI, de federatie van technologiebranches. Fabrikanten van meet- en regelapparatuur maken hiervan deel uit. De bijeenkomst is gratis en bedoeld voor leden van Uneto-VNI actief op het vlak van Klimaat en Duurzame techniek. Aanmelden kan tot 15 mei via de website van Uneto-VNI. 

Reageer op dit artikel