nieuws

Energieneutrale installaties voor nieuwbouw

klimaattechniek

“Een béétje gas is soms de duurzaamste oplossing.” Dat is een van de stellingen tijdens het gratis webinar ‘Nieuwbouw ontwerpen met energieneutrale installaties’ op 30 maart 2017 van 12.30 tot 13.30 uur.

Energieneutrale installaties voor nieuwbouw

De sprekers op het webinar zijn Matthijs Westerhof, technisch adviseur bij AwB/Vaillant, Marco Nekeman van het Beilense adviesbureau Invent en Jerôme Corba, adviseur binnenklimaat bij de Zehnder Group.

Hybride oplossing

Vooral Matthijs Westerhof, technisch projectadviseur bij Awb/Vaillant, is een voorstander van een hybride oplossing. Daarbij wordt de woning verwarmd met een warmtepomp, en springt een kleine gasketel bij voor de warmwatervoorziening. Gas is namelijk, volgens Westerhof, de meest efficiënte brandstof voor het snel verhitten van water.

Warmtebehoefte

Marco Nekeman van adviesbureau Invent, kan wel een eind meegaan in die redenering. Door het gekozen ontwerp, of alleen al door de oriëntatie van de woning op de zon, kan een hoog-geïsoleerde woning tóch nog een behoorlijke warmtebehoefte hebben. Ook warmtapwaterbereiding blijft daarbij een vraagstuk. Een warmtepomp kan immers niet snel voor heet water zorgen, daar zijn voorzieningen zoals buffervaten voor nodig.

Wtw-installaties

Jerôme Corba, adviseur binnenklimaat bij de Zehnder Group, completeert het verhaal. Hij vertelt over wtw-installaties en hoe die rekening houden met de complete energiehuishouding van een gebouw. Door al bij het ontwerp rekening te houden met de plaatsing van inblaas- en afzuigingsunits kunnen veel fouten worden voorkomen. Corba wijst op enkele veelvoorkomende fouten in de uitvoeringsfase.

Aanmelden webinar

Het gratis webinar op 30 maart, van 12:30 tot 13:30 uur, richt zich vooral op installateurs, aannemers, architecten en ontwerpers. Aanmelden kan via eismabouwmedia.

Reageer op dit artikel