nieuws

Is een warmtepomp duurder dan een gasaansluiting? 

klimaattechniek

Is een warmtepomp duurder dan een gasaansluiting? 

Wat betekent het afschaffen van de aansluitplicht voor gas voor de kosten van een nieuwbouwwoning?  

 

In opdracht van Stedin onderzocht DWA wat het afschaffen van de aansluitplicht voor gas betekent voor de portemonnee van de koper van een nieuwbouwhuis. Vergeleken zijn een woning die nog met een gasketel wordt gebouwd en een woning zonder gasaansluiting die wordt verwarmd met een warmtepomp. Gekeken is naar de verschillen in maandlasten en de totale kosten over een bepaalde periode – de zogenoemde total cost of ownership. Voor zes woningtypes is de businesscase vanuit het perspectief van de bewoner doorgerekend, met de volgende hoofdkenmerken per woningtype:

Tussenwoning

Twee-onder-een-kapwoning

Vrijstaande woning

Galerijcomplex

Appartementencomplex

 

Totale kosten voor de bewoner 

Uit de berekeningen blijkt dat voor vijf van de zes woningtypes de maandlasten van een nieuwbouwwoning zonder aansluiting op het gasnet gelijk of lager zijn dan voor een woning met een gasketel en aansluiting op het gasnet. Hierbij is gerekend met de totale kosten voor de bewoner (hypotheeklasten, onderhoudskosten, energiekosten) op basis van een periode van 15 jaar, ofwel de levensduur van een gasketel.  

 

Galerijwoning scoort minder goed 

Alleen de galerijwoning scoort iets minder goed, maar het verschil is minimaal. Wordt gerekend over een periode van 30 jaar, dan geldt dat de kosten voor alle woningtypes lager zijn. DWA concludeert dan ook dat “nieuwbouwwoningen prima zonder een gasketel gebouwd kunnen worden. De bewoners zijn financieel beter af en het milieu is ermee geholpen.” 

 

Gerekend met huidige kosten 

Van belang is te realiseren dat bij de berekeningen is uitgegaan van de huidige situatie. Gerekend is met de huidige kosten van energie, energiebelastingen, investeringskosten en subsidies.De variant met extra PV-panelen heeft de laagste jaarlasten, en daardoor ook de laagste TCO. Dit komt onder andere door de salderingsregeling voor de door PV-panelen opgewekte elektriciteit.De studie bevat ook een gevoeligheidsanalyse, waaruit blijkt dat bijvoorbeeld bij een hogere gasprijs de businesscase voor gasloos bouwen nog rendabeler wordt. 

 

Collectieve verwarming

Volgens het onderzoek is een all-electric oplossing in de meeste situaties al een goed alternatief voor een woning op gas. In sommige situaties vormen collectieve verwarmingssystemen een goed alternatief voor all-electric. Collectieve verwarming, zoals stadswarmte, is in het onderzoek niet meegenomen, maar kan volgens de onderzoekers in sommige situaties “echter een prima en betaalbaar alternatief zijn voor de all-electric oplossing.”  

Reageer op dit artikel