nieuws

Gawalo 2016: een terugblik

klimaattechniek

In vakblad Gawalo stonden vorig jaar veel mooie artikelen. De redactie bundelde er een aantal in een gratis uitgave ‘Het beste van 2016’.

Gawalo 2016: een terugblik

In de speciale uitgave van Gawalo wordt onder andere ingegaan op de ERP-pakketlabels. Elk nieuw toestel dat warmte opwekt met behulp van gas, elektriciteit of olie, moet sinds eind 2015 een energielabel krijgen. Voor combinaties van dergelijke producten is een gezamenlijk label nodig, het ERP-pakketlabel. De samenstelling van het pakketlabel vergt rekenwerk van de installateur. Gelukkig nemen online rekentools de installateur veel werk uit handen.

Afvoerleidingen op basis van groenten

Milieubewustzijn vraagt meer van de installateur dan de meest energiezuinige ketel leveren. Ook bij de materialisatie komt duurzaamheid steeds vaker aan de orde. Fabrikanten van leidingsystemen spelen daarop in. Recente voorbeelden zijn het bioplastic leidingensysteem van DYKA en de biologisch afbreekbare mantelbuis van Wavin.

Restwarmte voor zwembaden

Zwembaden zijn na datacenters de grootste verbruikers van warmte en dus ook van fossiele brandstoffen. Uit milieuoverwegingen worden steeds meer zwembaden aangesloten op een warmtenet en maken ze gebruik van restwarmte. Zo ook het zwembad van Steenderen, dat warm gestookt wordt met de restwarmte van Aviko. Twee keer genieten van de friet, dus.

Cv-ketels met gereviseerde onderdelen

En waarom zou je een cv-ketelonderdeel dat zorgvuldig is gereviseerd niet ook een tweede leven gunnen? Onderdelen repareren is duurzaam, en ook nog eens goedkoper. Bonafide revisiebedrijven en producenten als Remeha doen hun best om de revisiemarkt transparanter en aantrekkelijker te maken voor installateurs.

Beschermlaag voor spirokanalen

Verzekeraars willen dat restaurateurs hun afzuigkanalen regelmatig laten reinigen. Bij kanalen die zijn opgebouwd uit spiraalgefelste buizen blijkt dat nog niet zo eenvoudig te zijn. Een nieuwe flexibele en watergedragen coating zorgt hier voor een oplossing.

Aanvragen

‘Het beste van 2016’ is gratis en kan hier worden aangevraagd. Direct na uw aanvraag vindt u de digitale editie in uw mailbox.

Reageer op dit artikel