nieuws

Ede in de kou door twee storingen

klimaattechniek

Net toen de winter echt begon kwamen afgelopen zaterdag 500 huizen zonder verwarming omdat er water in de gasleiding was gelopen. Een dag eerder hield het warmtenet er al mee op in een ander deel van Ede.

Ede in de kou door twee storingen

 

Alle leidingen moeten door monteurs van Liander worden schoongespoeld. Maandag aan het einde van de middag waren ongeveer 85 huizen weer aangesloten op het gasnet. De rest van de huishoudens moest zich behelpen met elektrische verwarming en elektrisch koken. Ook drie basisscholen konden na de vakantie niet beginnen, de temperatuur binnen was gedaald tot zo’n 11 graden Celsius. De gemeente heeft 250 elektrische kachels uitgedeeld, maar de capaciteit is vaak onvoldoende.

 

Water in gasleiding

De storing is afgelopen zaterdag ontstaan door een gat in een waterleiding. Hoe dat gat precies is ontstaan en hoe vervolgens water en modder in de gasleiding heeft kunnen komen, is nog onduidelijk. Netbeheerder Liander doet hier nog geen uitspraken over. Ze zien het verhelpen van de storingen als hun eerste prioriteit.

 

Niet nieuw

Het fenomeen is niet nieuw. Storingen door water in de gasleiding kwamen de afgelopen jaren vaker voor. Meestal ontstaan door een lek in de waterleiding verzakkingen in het zand, waardoor andere (gas)leidingen breken. Die gasleidingen lopen dan al snel vol met water en modder.

 

Nieuwe ketel

Ede had dubbel pech afgelopen weekend. Vrijdag zaten al zo’n 1.300 woningen zonder warmte door een storing in de biomassacentrale Bio-energie De Vallei, die voor de stadsverwarming zorgt.  Daar ontstond in de nacht van donderdag op vrijdag een mankement.Volgens een woordvoerder van Nuon werd de storing veroorzaakt door het in gebruik nemen van een nieuwe ketel. “Daarbij is de druk te hoog opgelopen en liep water weg uit het net”. Op zaterdag was deze storing verholpen.

Reageer op dit artikel