nieuws

NeroZero-lab start in Heerhugowaard

klimaattechniek

Met het slaan van de eerste paal van de wijk Nieuw Waard in Heerhugowaard, is ook het NeroZero-lab gestart. In één van de woningen gaan TNO en Koppen Bouwexperts onderzoek doen naar compacte wtw-installaties en binnenzonwering om oververhitting tegen te gaan.

NeroZero-lab start in Heerhugowaard

Het lab is opgezet onder de vlag van TKI Urban Energy. Daarin werken onderzoeksinstellingen en bedrijven samen aan innovatieve manieren om met energie in de stedelijke omgeving om te gaan. Het NeroZero-lab gaat onder andere experimenteren met een warmteterugwin-installatie (wtw) zonder toevoerkanalen. Dat systeem is volgens TNO-onderzoeker Wouter Borsboom een kruising tussen de manieren waarop in Amerika en in Nederland woningen worden geventileerd. De in de wtw-installatie op zolder  voorverwarmde lucht wordt  via het trappenhuis en de hal naar de vertrekken in de woning verspreid. De oplossing zonder kanalen moet vooral uitkomst bieden bij renovaties. Vaak is in oude huizen geen plek voor verlaagde plafonds of steekt de architect daar om esthetische redenen een stokje voor.

In de zomer kunnen veel woningen hun warmte niet kwijt

Oververhitting van energie-nulwoningen is een ander aandachtspunt van het NeroZero-lab. Vooral in de zomer kunnen veel van die woningen hun warmte niet kwijt. Vaak wordt er dan teruggegrepen op buitenzonwering, maar dat is ongunstig als het gaat om beheer en onderhoud, weet Borsboom. In het NeroZero-lab gaan TNO en Koppen Bouwexperts onder andere experimenteren met binnenzonwering van Verosol. De reflecterende folie wordt zowel tussen het glas als erachter toegepast en krijgt ook een isolerende werking. Ook worden er proeven opgestart met spuiventilatie om overtollige warmte ‘s-nachts versneld af te voeren.

Partijen werken al 20 jaar samen

In de woning in Heerhugowaard vonden ook andere experimenten plaats, waaronder een met afkoppeling van hemelwaterafvoer in combinatie met lokale waterberging. TNO, Koppen Bouwexperts, de gemeente Heerhugowaard en de provincie Noord-Holland werken al meer dan 20 jaar samen aan energiezuinige oplossingen voor de gebouwde omgeving. TNO  bracht toen haar kennis van energieneutrale bouw in bij de ontwikkeling van nieuwbouwwijk ‘Stad van de Zon’. De geïntegreerde zonnedaken die daar werden toegepast wonnen destijds de dakaward. In de eerdere IsoZero-lab-woning in dit gebied werden vooral het comfort en de warmtepomp met koeling onderzocht. In de Icoonwoning die daarna werd ingericht werd onder andere geëxperimenteerd met compacte warmteopslag met een warmtebatterij.

Reageer op dit artikel