nieuws

Erkenning installatiebedrijven weer verplicht vanaf 2019

klimaattechniek

Vanaf 2019 mogen alleen erkende bedrijven met vakbekwaam personeel nog cv-ketels en warmwatertoestellen op gas aanleggen en onderhouden. Dat geldt ook voor de buizen voor luchttoevoer en rookgasafvoer.

Erkenning installatiebedrijven weer verplicht vanaf 2019
Stichting OVI

Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen) aan de Tweede Kamer. Met deze maatregel wil het kabinet koolmonoxidevergiftiging voorkomen. Onder de wet kunnen verschillende erkenningsregelingen vallen met eisen aan bedrijven en personeel.

Verplichte erkenningsregeling

De installatiebranche en consumentenorganisaties drongen de afgelopen jaren herhaaldelijk aan op een verplichte erkenningsregeling. Het kabinet volgt hiermee ook het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die publiceerde in november 2015 het rapport ‘Koolmonoxide, onderschat en onbegrepen gevaar’, dat een somber beeld schetste van de veiligheid van cv-installaties in Nederland.

Hogere kosten

Blok verwacht dat de verplichting zal leiden tot iets hogere eenmalige kosten bij installatie van een cv-ketel (zo’n 2 procent, ongeveer 45 euro) en een iets duurder onderhoudscontract (4,50 euro per jaar).

Bijscholing monteurs

Minister Blok verwacht dat de wettelijke verplichting vanaf 2019 van kracht kan worden. De tussenliggende tijd is nodig voor de wetgeving, het opzetten van erkenningsregelingen, het verbeteren van de kwaliteitsbewaking door bedrijven en het bijscholen van monteurs. In de branche zijn ongeveer 18.000 installatiebedrijven actief met 34.000 monteurs; 12.000 bedrijven zijn eenmanszaken.

Voorlichting

Voor consumenten moet duidelijk zijn welke bedrijven erkend zijn, bijvoorbeeld met een logo en via een website. In februari start een campagne om het publiek op de gevaren van koolmonoxide te wijzen. Daarbij zal de consumenten ook worden geadviseerd om een koolmonoxidemelder aan te schaffen.

Reageer op dit artikel