nieuws

Ideeënboek voor natuurlijke airconditioning

klimaattechniek

Ideeënboek voor natuurlijke airconditioning

Het zogenoemde Earth, Wind & Fire-concept voor natuurlijke ventilatie van gebouwen biedt in Nederlandse kantoren goede kansen. Dat stelt Peter Swier, die vandaag op dit onderwerp afstudeert aan de TU Delft.

Swier richtte zich in zijn afstudeeronderzoek binnen de studio Architectural Engineering op het Earth, Wind & Fire-concept (EWF), een techniek die kan helpen om kantoren om te vormen in een energiezuinige, gezonde en productieve werkomgeving. Dit is door de airconditioning van gebouwen met natuurlijke middelen te realiseren, dus zonder mechanische ventilatie.

Bij EWF wordt met vallend water, zon en wind gewerkt. Het systeem bestaat uit drie hoofdonderdelen: het Ventecdak, de Klimaatcascade en de Zonneschoorsteen. Het Ventecdak zorgt voor aanvoer van verse en afvoer van vuile lucht door gebruikmaking van over- en onderdrukken. Die lucht wordt via de Klimaatcascade toegevoerd en via een Zonneschoorsteen afgevoerd. De schoorsteen verhit ventilatielucht met opgevangen warmte van invallend zonlicht. Het op gang brengen van de luchtstroom gebeurt in de Klimaatcascade. Dit is een bouwkundige schacht waarin van bovenaf waterdruppels worden gesproeid waarmee de lucht kan worden gekoeld of verwarmd.

Bij het herinrichten van leegstaande kantoorgebouwen analyseerde Swier ruim honderd projecten van masterstudenten over EWF. “Feitelijk fungeert mijn afstudeeronderzoek als een ideeënboek voor architecten”, zegt Swier. Hij realiseert dat de stap van theorie naar praktijk nog groot is en dat hij niet met een voorgeschreven standaard komt. Het zal zeker nog even duren voordat het EWF-concept breed wordt opgepakt.”

Wellicht dat de eerste praktijkcase op IJburg dit kan versnellen. De Dutch Green Company ontwikkelt hier met twee TU’s het Breeze-hotel. Dit hotel voorziet zichzelf grotendeels van energie. Hoogleraar Ben Bronsema –- tevens grondlegger van het EWF-concept – heeft hierbij de leiding.

Reageer op dit artikel