nieuws

Installateur zelf verantwoordelijk voor pakketlabels

klimaattechniek

Het Europese label voor Energy Related Products (ERP-label) is vanaf 26 september 2015 verplicht voor alle cv- en warmwatertoestellen. Bij combinaties van toestellen, zoals een cv-ketel met een warmtepomp of een slimme thermostaat, moet de installateur zelf een pakketlabel samenstellen.

Installateur zelf verantwoordelijk voor pakketlabels

Bij het uitbrengen van een offerte aan een klant moet de installateur straks aangeven welk pakketlabel de installatie zal hebben. Bij oplevering moet hij vervolgens het pakketlabel en de specificaties meeleveren. De installateur heeft straks drie opties voor het labelen van combinaties van producten: werken met gelabelde pakketten van één fabrikant, werken met labels die de groothandel verstrekt of zelf een label berekenen.

Rekentools

De fabrikanten van cv-toestellen en de groothandels werken inmiddels koortsachtig aan tools die installateurs gaan ondersteunen bij het maken van een pakketlabel. Ook branchevereniging Uneto-VNI werkt samen met de branchevereniging van ketelfabrikanten, de zonne-industrie, de fabrikanten van warmtepompen en ISSO aan een erp-internettool.

Geen reuring

Fabrikanten en brancheorganisaties zijn dan wel aan de slag, maar maken zich zorgen over de tijdige implementatie van de regels bij de installateur. “De invoering van het energielabel voor energietoestellen heeft enorme consequenties voor de installateur. Desondanks is er nagenoeg geen reuring in de markt”, aldus Jan Blom, marketing manager bij Nefit/Bosch.

Onwetendheid

Ook Jan Bijnen, directeur van Wasco in Twello verbaast zich over de “ongelooflijke onwetendheid” onder zijn klanten over de invoering van het erp-label. “Bijna geen installateur die het weet, en toch zijn we vanaf september verplicht pakketlabels af te geven.”

 

Lees meer over de erp-richtlijn en het samenstellen van pakketlabels in Gawalo 08-09 van augustus-september, die 17 september verschijnt.

Lees ook: Energielabel verwarmingstoestellen verdrijft vr-ketel

Reageer op dit artikel