nieuws

Horizontale aardcollector voor villa in Rijsenhout

klimaattechniek

Voor een villa in Rijsenhout heeft Navos Klimaattechniek een horizontale aardcollector geleverd van 2 x 640 m2. De villa wordt verwarmd en gekoeld met een stralingssysteem.

Horizontale aardcollector voor villa in Rijsenhout

De collectoren zijn volgens het Tichelmann-systeem aangesloten om een gelijke weerstand over het gehele veld te bereiken. Het Tichelmann-syteem is een verwarmingssysteem met natuurlijke doorstroming waarbij de aanvoer- en afvoerleidingen dezelfde weerstand hebben. De aardwarmtematten zijn aangebracht op een diepte van 1,30 m onder het maaiveld. De grondwaterstand op deze locatie ligt 0,60 m onder het maaiveld.

Verdelerput

De matten zijn per groep van vier aangesloten op een verdelerput met vijf groepen. In totaal zijn er vier verdelerputten geïnstalleerd. Direct achter het aardcollectorveld wordt de villa gebouwd die verwarmd en gekoeld gaat worden met een stralingssysteem van BioClina.

Aardcollectoren

Capillaire klimaatmatten worden niet alleen in gebouwen als verwarmings- en/of koelsystemen toegepast. Ze worden ook als warmtebron van brine-waterwarmtepompen ingezet. De matten worden daarbij  in de grond gelegd op een diepte van 1,10 m tot 1,30 m. Een homogeen vochtige bodem geeft volgens Navos Klimaattechniek op die diepte, afhankelijk van het jaargetijde, een warmteaanbod van ca. 10°C. De bodem is daarmee een ideale warmtebron voor een warmtepomp.

Reageer op dit artikel