nieuws

Technische lezing EEI voor pompen

klimaattechniek

Sinds 1 januari mag de Energie-efficiency-index (EEI) voor circulatiepompen maximaal 0,27 bedragen. Pompenfabrikant Biral verzorgt naar aanleiding van de nieuwe regelgeving een technische lezing bij het Kenniscentrum van KOVO in Assen.

Technische lezing EEI voor pompen

Europa voert voor steeds meer producten verplichte normen in voor het energieverbruik. Sinds 1 januari 2013 is er eentje bijgekomen: de maximale energie-efficiency-index (EEI) voor circulatiepompen. Hij geldt voor pompen van het type natloper voor externe montage, dus buiten een ketel of warmtepomp. Per 1 januari mag de EEI daarvan maximaal 0,27 bedragen.

Gelijkstroommotor

Dat lukt alleen met motoren met permanente magneet, ook wel gelijkstroommotor genoemd. Dit motortype bespaart al energie door de constructie, maar het elektronisch geregelde toerental zorgt voor nog een extra besparing.

Energielabel A

Deze pompen met gelijkstroommotor zijn al geruime tijd op de markt en hadden zelfs al een energielabel A, een vrijwillige stap van de gezamenlijke pompfabrikanten. Biral was daar één van de initiatiefnemers voor, vertelde verkoopleider Jaap Veldhoen van Biral Nederland aan vakblad Gawalo.

Technische lezing

Op dinsdag 9 april verzorgt Biral een technische lezing over de EEI-richtlijnen voor pompen en instellingen en besturingen voor pompen. De lezing vindt plaats vanaf 17.00 uur bij het Kenniscentrum van KOVO in Assen. Bezoekers kunnen zich aanmelden per mail bij kenniscentrum@kovo.nl.

Lees meer over de EEI-richtlijnen voor pompen in het maartnummer van vakblad Gawalo.

Reageer op dit artikel