nieuws

Hr-ketel met LTV en zongericht bouwen ‘robuust’

klimaattechniek

Lagetemperatuurverwarming (LTV) is één van de vier beste maatregelen om nieuwe huizen energiezuinig te maken. Dat schrijft het Lente-Akkoord in een deze week verschenen brochure over robuust bouwen. Het Lente-Akkoord is een afspraak van overheid en bouwpartijen om nog energiezuiniger te bouwen dan de huidige eis.

Naast lagetemperatuurverwarming is een goede schilisolatie en met veel glas op het zuiden ook robuust. Door deze robuuste maatregelen volstaat in woningen een hr-ketel waarbij volgens het Lente-Akkoord “een goede energieprestatie tegen de laagste kosten” mogelijk is. “Meer is vooralsnog niet nodig om een EPC van 0,6 te halen.”

Opplussen

Het Lente-Akkoord hekelt de werkwijze van veel bouwpartijen en installateurs waarbij ze een bestaande woning “met installaties opplussen, net zolang tot de EPC is gehaald.” Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een hr-ketel in combinatie met warmtepompboilers of lucht/water-warmtepomp als buitenunit of ingewikkelde ventilatiesystemen. “Die werkwijze is duur en sluit niet aan op de wensen van bewoners.”

Ventilatie

Volgens het Lente-Akkoord volstaat bij een Rc-waarde tot 5 mechanische ventilatie in combinatie met zelfregelende raamroosters. “Bij hogere Rc-waarden is balansventilatie aan te raden om tochtklachten (door het geringe gebruik van de verwarming, red.) te voorkomen.”

Reageer op dit artikel