nieuws

Haags ziekenhuis neemt WKO in gebruik

klimaattechniek

Locatie Leyweg van het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft onlangs een systeem voor warmtekoudeopslag (WKO) in gebruik genomen. In 2015, na afronding van de renovatie, zal de WKO de gehele energievoorziening van het ziekenhuis ondersteunen.

Grondboorbedrijf Haitjema BV uit Dedemsvaart en Imtech Building Services uit Den Haag hebben het WKO-systeem aangelegd. De warmtekoudeopslag wordt gefaseerd ingevoerd, waardoor steeds meer onderdelen van het ziekenhuis aan de WKO worden gekoppeld. Als de renovatie is afgerond, in 2015, zal het nieuwe systeem de normale energievoorziening van het ziekenhuiscomplex ondersteunen.

Rendement

De WKO-installatie zal na twee tot drie jaar echt rendement gaan opleveren. Kostenbesparing was een van de redenen om op het systeem over te gaan. Volgens het ziekenhuis is met de installatie een energiebesparing te behalen van zo’n 50 tot 80 procent, in vergelijking met de systemen die draaien op fossiele energie. Bovendien stoot het systeem minder CO2 uit, waardoor het minder belastend is voor het milieu.

Werking

Locatie Leyweg van het HagaZiekenhuis beschikt over vier koude bronnen op zo’n 200 meter diepte, vier warme bronnen van circa 230 meter diep en drie warmtewisselaars.

Zomer

In de zomer wordt koud grondwater opgepompt uit de koude bronnen en via een warmtewisselaar wordt vervolgens koude afgegeven om de gebouwen mee te koelen. In de zomer wordt de overgebleven warmte (de warmte uit het gebouw) teruggegeven aan de warme bronnen, zodat het in de winter weer kan worden opgepompt.

Winter

In de winter wordt warm grondwater uit de warme bronnen opgepompt. Via een warmtewisselaar wordt warmte afgegeven om de gebouwen mee te verwarmen. De overgebleven koude (ontstaan als bijproduct bij de productie van warmte door de warmtepomp) wordt in de koude bronnen opgeslagen tot de zomer.

 

 

Reageer op dit artikel