blog

Leerlijn warmtepompen legt basis voor kennis duurzame technieken

klimaattechniek

De installatiewereld ziet meer en meer in dat kennis van warmtepompen onmisbaar is. Niet alleen is de warmtepomp in opmars. De basistechniek van de warmtepomp gaat ook zijn toepassing vinden in nieuwe duurzame technieken.

Leerlijn warmtepompen legt basis voor kennis duurzame technieken

Tekst: Nico van Leeuwen*

Nog niet iedereen wil eraan toegeven en sommigen zijn nog sceptisch, maar wat mij betreft kunnen we er niet omheen: de warmtepomp is in opmars. De ontwikkelingen gaan hard, dus voor installateurs is het zaak om hierin mee te gaan. Wat echter nog belangrijker is: de basistechniek van de warmtepomp gaat ook toepassing vinden in nieuwe duurzame technieken. Warmte terugwinnen gebeurt namelijk in de meeste gevallen met dezelfde ‘truc’.

Tijd voor een nieuwe mindset

Het verschil met de ‘traditionele’ cv-ketel is dat warmte bij de warmtepomp niet wordt opgewekt, maar wordt verplaatst vanuit een bron naar het afgiftesysteem. De cv-ketel met zijn gasbrander heeft voor de installateur geen geheimen meer; hij kent de valkuilen en problemen én de daarbij passende oplossingen.

Zijn kennis van thermodynamica en waterzijdig inregelen is daarentegen beperkt. Er is immers te allen tijde een overschot aan capaciteit dus problemen los je eenvoudig op. Maar de installateur komt daar anno nu niet meer mee weg. De manier waarop een warmtepomp warmte verplaatst en opwaardeert, vraagt nieuwe kennis en een nieuwe mindset van de installateur.

 

De hybride warmtepomp: een hype of de norm?

Van de een op de andere dag is de installatiewereld volop in de weer met de hybride warmtepomp. Dit is ‘simpelweg’ de koppeling tussen een warmtepomp en een hr-ketel door middel van een T-stuk.

Helaas is dit niet zo simpel als het lijkt; er komt meer bij kijken. Wat is het effect van het koppelen van een laagtemperatuursysteem aan een hoogtemperatuursysteem? Kan dat wel zomaar? Het kan, maar niet zomaar. Wanneer je namelijk het rendement van beide werkingsprincipes maximaal wilt benutten, is kennis van thermodynamica een vereiste. Alleen dan kun je deze koppeling optimaal vormgeven.

 

Help! Moet ik de thermodynamica in?

Bij warmtepompen is kennis van bepaalde thermodynamische begrippen van groot belang. Thermodynamica wordt vaak geassocieerd met natuurkundig en gecompliceerd. De installateur blijft hier dus liever van weg. Gelukkig is basiskennis van thermodynamica voldoende voor de (hybride) warmtepompinstallatie. De installateur hoeft geen specialist te zijn. Het is van belang om bepaalde basisbegrippen te kennen, zoals ‘druk’, ‘flow’ en ‘delta-T’. Zaken als laagtemperatuurverwarming versus hoogtemperatuurverwarming lijken eenvoudig, maar bij de warmtepomp luistert het wel erg nauw. Daarna volgt de volgende stap: begrijpen hoe je dit in de praktijk brengt.

 

Is een hands-on training bij de fabrikant voldoende?

Al jaar en dag geven fabrikanten goede producttrainingen. Op zo’n dag(deel) maak je als installateur efficiënt en effectief kennis met het nieuwste model ketel. Voor de warmtepompinstallatie is een reguliere producttraining bij de fabrikant echter ontoereikend. De hierboven bepleitte praktische kennis van thermodynamica komt daarin onvoldoende aan bod.

 

Leerlijn warmtepompen

Met die motivatie hebben InstallatieWerk en ROVC de handen ineen geslagen voor de leerlijn warmtepompen. Deze is tot stand gekomen vanuit de vraag van Uneto-VNI naar korte, praktijkgerichte en niet merkgebonden basistrainingen die dicht bij de installateur staan.

Het resultaat? Zeven praktijkcentra verspreid over Nederland waar trainingen worden gegeven die de juiste opmaat zijn naar de producttrainingen van fabrikanten. De basiskennis rond warmtepompen – advies, installeren en hoe om te gaan met storingen en onderhoud – komt aan bod. Maar er zijn ook trainingen over waterzijdig inregelen. Zo komt de installateur goed beslagen ten ijs bij de producttraining.

 

Basistraining warmtepompen en vervolgtrainingen

De basistraining is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de installatietechniek, in de woningbouw of bij woningcorporaties. De training is ook een sterke basis voor advies aan klanten. Voor installateurs en onderhoudsmonteurs is het een goede basis voor vervolgtrainingen.
In de training ‘Installatie, onderhoud en storingen’ worden de do’s en dont’s behandeld van het installeren en onderhouden van de warmtepomp.
De training ‘Waterzijdig inregelen’ is gericht op cv-installateurs of mensen uit het airco-vakgebied die meer willen weten over het afgiftesysteem.
In korte, krachtige modules leert de installateur precies wat hij nodig heeft in zijn werk. Om de basistraining te volgen is geen vooropleiding nodig; voor de vervolgtrainingen is basiskennis van warmtepompen vereist.

 

Certificaat of diploma

Na afronding van losse trainingen ontvangen cursisten een certificaat. De basistraining plus ‘Storing en onderhoud’ levert na voltooiing van het examen een diploma op. Dat diploma is onderdeel van de mbo-opleiding Servicemonteur koude- en klimaatsystemen.

De basistraining duurt twee dagen. De kosten bedragen tussen de 290 en 590 euro.

 

Lees ook:

Cv-monteurs kunnen ook warmtepompen installeren

Warmtepompen installeren: tien tips

 

 

*Nico van Leeuwen is Business Developer bij ROVC

Reageer op dit artikel