artikel

Warmtepomptrainingen helpen cv-monteur omdenken

klimaattechniek

Wat is er nodig om van een excellente cv-monteur een net zo excellente waterpompmonteur te maken? Dat vroegen we aan drie opleiders. “Bredere kennis en meer vaardigheden op het gebied van adviseren en communiceren”, is het antwoord volgens Jan-Willem van Bruggen, directeur opleidingen bij InstallatieWerk Nederland.

Warmtepomptrainingen helpen cv-monteur omdenken

Zo’n 40.000 gasketelmonteurs telt Nederland, zo blijkt uit een schatting voor de ‘Gasketelwet’. Een fors deel gaat met pensioen voordat de implementatie van warmtepomptechniek echt grote sprongen gaat maken. Daarmee neemt de druk toe op de jongere monteurs die jaarlijks bij de mensen en bedrijven aan huis komen: een succesvolle transitie ligt nu op hun schouders.

Krapte op de technische arbeidsmarkt is niet nieuw, zegt Jan-Willem van Bruggen, directeur opleidingen bij InstallatieWerk Nederland. Verduurzaming en de energietransitie versterken echter deze trend.

 

Vacatures in de installatiebranche

“Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg Universiteit, zei in Het Financieele Dagblad dat 25 procent van de installatiebedrijven werk niet kan aannemen omdat er onvoldoende personeel voorhanden is. Naar verwachting zijn er tot 2022 pakweg 23.000 vacatures in de installatiebranche, verreweg de meeste voor de functie van monteur. De urgentie is dus enorm om in elk geval het bestaande personeel vast te houden.”

“Die moeten dan wel anders gaan denken en anders gaan doen. Ik vergelijk het met de campagne ‘Het Nieuwe Rijden’ van een aantal jaren geleden: er zijn nieuwe generaties auto’s met andere motoren, dus maak minder toeren, schakel sneller op. Je moest op een andere manier met je auto leren omgaan.”

 

Installateur als adviseur

“De nieuwe vraag voor een installateur of monteur is niet ‘Ik wil een nieuwe cv-ketel’ , maar ‘Past een warmtepomp bij mijn woning, en welke type dan?’, ‘Zijn zonnepanelen iets voor mij?’, ‘Weet u of hier in de wijk een warmtenet komt?’, of ‘Op hoeveel kosten moet ik rekenen als ik eerst ga isoleren?’.”

“Want de installateur wordt door de consument gezien als dé expert, de vertrouweling die vanuit zijn kennis kan adviseren. Een warmtepomp plaatsen en niet tegelijkertijd kijken naar het totaal van de woning, is het paard achter de wagen spannen. Er wordt dus een ander vakmanschap gevraagd, met bredere kennis en meer vaardigheden op het gebied van adviseren en communiceren.”

 

Cv-monteur helpen omdenken

“Daarom hebben we als IW samen met ROVC de leerlijn ‘Pump up the heat’ ontwikkeld. Partners hierbij zijn Techniek Nederland, OTIB, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Gasunie, Enpuls en de provincie Zuid-Holland. De leerlijn bestaat uit zeven korte, praktische trainingen om de cv-monteur te helpen omdenken. De leerlijn kan gevolgd worden op de Warmtepompcentra van IW, op zeven locaties verspreid door het land.”

De installateur wordt door de consument gezien als dé expert, de vertrouweling die vanuit zijn kennis kan adviseren.

 

Vragen consument beantwoorden

“Wat mij betreft is Warmtepompinstallaties – toepassing en werking hieruit de basiscursus en geschikt voor iedereen. Met ‘iedereen’ bedoel ik ook de binnendienst en zelfs de receptionist en telefonist. Daarmee word je geen ‘expert’, maar ben je in staat om eerste vragen van een consument te beantwoorden. Die staat dan ook op de eerste plaats van trainingen die ik aanraad.”

 

Advies over verduurzamen

“Verder is Warmtepompinstallaties – Het juiste advies een slimme keuze. Deze tweedaagse training is toegespitst op de servicemonteur die bij een onderhoudsbezoek door een woningbezitter om een eerste advies gevraagd wordt naar de mogelijkheden om de woning te verduurzamen.”

 

Inregelen warmtepompen

“Meer dan raadzaam is ook de eendaagse cursus Waterzijdig inregelen van cv-installaties/warmtepompen. Hier laten we zien waarom het inregelen van de ontwerpvolumestromen in een warmtepompinstallatie ineens veel belangrijker is. Kortom, als cv-monteur heb je nog wel wat bij te spijkeren. Maar die bredere functie geeft een interessante extra dimensie aan je beroep.”

 

Reageer op dit artikel