artikel

Van cv-monteur naar warmtepompmonteur: “denk vooral niet te moeilijk”

klimaattechniek

Wat is er nodig om van een excellente cv-monteur een net zo excellente waterpompmonteur te maken? Dat vroegen we aan drie opleiders. Volgens Nico van Leeuwen, Business Developer bij ROVC, is dat niet zo veel: “om je werk goed te doen, hoef je niet alles te weten.”

Van cv-monteur naar warmtepompmonteur: “denk vooral niet te moeilijk”

In plaats van over een warmtepompmonteur spreek ik liever over een klimaatmonteur. Naast warmtepompen gaat het immers ook om airconditioners, chillers, warmteterugwininstallaties en andere apparaten die van dezelfde principes gebruik maken. Er is één belangrijk aspect dat we goed voor ogen moeten houden: om je werk goed te doen, hoef je niet alles te weten. Mijn credo is dat met wortel trekken nog nooit een storing is opgelost.

 

Delta T en Delta P

De doelgroep bestaat uit traditionele cv-monteurs die ook iets moeten weten van warmtepompen. Het zijn allemaal doeners die al alles weten van het afgiftesysteem. Wat ze moeten bijleren zijn de principes van verdampen, condenseren en onder druk zetten. Aangevuld met het herkennen van alle componenten. Begrippen als verschiltemperatuur, Delta T, en verschildruk, Delta P, worden belangrijk. Elke monteur die over deze kennis beschikt, weet welke conclusies hij moet trekken op basis van zijn waarneming bij een storing.

 

Vierdaagse warmtepomptraining

Wanneer de leerstof van het regulier onderwijs wordt ontdaan van alle ballast, dan is een vierdaagse warmtepomptraining voldoende om die belangrijke basis aan te brengen. De merk- of modelspecifieke kenmerken komen vervolgens wel aan bod tijdens de leverancierstrainingen. Daar wordt stevig aandacht besteed aan de finesses van het installeren en servicen van koelkringloopsystemen.

Met wortel trekken is nog nooit een storing opgelost

 

Waterzijdig inregelen

Een andere belangrijk onderdeel dat een gemiddelde cv-monteur vergeten is, is het waterzijdig inregelen van het afgiftesysteem. Daarin zal binnenkort ook het Rijk gaan investeren. Er is namelijk grote besparing te bewerkstelligen, ook bij een traditionele cv-installatie.

 

Gebouwbeheersysteem

Verder voorzie ik een groeiende noodzaak om te kunnen omgaan met gebouwbeheersystemen. Steeds vaker zullen in een gebouw, maar ook een woning, meerdere energie- en klimaatsystemen voorkomen. Een GBS zal daarin de spin in het web worden om zaken te besturen en energieprestaties optimaal te houden. We komen er niet onderuit dat de monteur van de toekomst meer allround is. Geen hokjes meer als Elektro of Werktuigbouwkunde.

 

Inspectie andere vakgebieden

Maar het betekent niet dat monteurs voor alle vakgebieden op hetzelfde niveau moeten zitten. Ontdekken ze dat een storing niet voortkomt uit hun eigen vakgebied, dan is het wel handig dat ze een inspectie kunnen doen op andere vakgebieden. Zodat met een goede diagnose een collega snel op het goede pad wordt gezet. Wanneer we op die manier leren denken, dan gaan we opeens efficiënt en effectief opleiden. Met deze opbouw kun je als installateur met heel weinig inspanning snel monteurs op de nieuwe technologie voorbereiden.

 

Meer inzicht is meer interesse

In de praktijk zorgt meer inzicht in een nieuw vakgebied ook meestal voor meer interesse. Door het opdoen van praktijkervaring, groeit al snel de wens om meer kennis en vaardigheden te krijgen. Bijvoorbeeld door op termijn alsnog een verdiepende training te volgen. Op die manier krijgen we de zo nodige doorstroming sneller op gang, dan als we te ingewikkeld en complex denken over opleiden.

 

Reageer op dit artikel