artikel

All-electric appartementsgebouw met plug-and-play-wko

klimaattechniek

Het aardgasvrije appartementsgebouw Hof van Pampus in Hoofddorp kreeg een wko-installatie met een prefab-installatie-skid. De all-electric installatie is modulair gebouwd in de fabriek en is in één dag geplaatst op de locatie in de technische ruimte.

All-electric appartementsgebouw met plug-and-play-wko
De all-electric installatie van het Hof van Pampus in Hoofddorp is modulair gebouwd in de fabriek en in één dag geplaatst.

De bodemenergie voor de wko-installatie bij het Hof van Pampus wordt gewonnen via gesloten warmtewisselaars in de funderingspalen. Op het dak van het gebouw is een zonne-energie-installatie met zo’n 400 zonnepanelen waarvan de bewoners gebruik kunnen maken. Zo kunnen ze met behulp van saldering besparen op hun stroomrekening. De panelen leveren ook de energie voor de 15 parkeerplaatsen met een laadpaal voor elektrische auto’s. De zonnepanelen blijven eigendom van de ESCo ZON.

 

ESCo

Het energiesysteem is ontworpen en gefinancierd door ZON Energie, een Energy Service Company (ESCo). Een ESCo is een externe partij die de ontwikkeling, realisatie, investering en exploitatie van de duurzame energie-installatie op zich neemt. ZON verzorgt 30 jaar lang de levering van warmte, koude, warm tapwater en elektriciteit. Voor de uitvoering van de installatieopdracht bundelden ZON en Dubotechniek hun krachten.

 

Warmtepomp en warmtapwaterboiler

Dubotechniek installeerde in de technische ruimte de kant-en-klare all-electric installatie One. Deze installatie bestaat uit een warmtepompmodule met een water-waterwarmtepomp van 112 KW die aangesloten is op de heipalen. Om de bewoners te voorzien van warmte en warm tapwater is er een warmtapwaterboiler geplaatst, die het water kan opwarmen naar 65 graden.

 

Vloerverwarming met afleversets

In het gebouw zijn 74 appartementen gerealiseerd. Alle appartementen kregen vloerverwarming en -koeling en een prefab-afleverset. Die communiceert met de energiecentrale in de technische ruimte, zodat naar behoefte verwarming, koeling en warm tapwater in het appartement wordt afgegeven. Door de meet- en regeltechniek die is ingebouwd in de sets, kunnen de meterstanden en temperaturen door alle bewoners afzonderlijk maar ook op afstand worden uitgelezen.

 

 

Reageer op dit artikel