artikel

Brandstofcel op Nederlandse markt met steun Europa

klimaattechniek

Via het Europese PACE-project willen de vijf grootste leveranciers van brandstofcel-micro-WKK’s voor 2021 minstens 2.800 toestellen geplaatst hebben in tien Europese landen. Ook de Nederlandse markt willen ze daarbij intensief gaan bewerken.

Brandstofcel op Nederlandse markt met steun Europa
VitoValor brandstofcel van Viessman

PACE staat voor ‘Pathway to a Competitive European Fuel Cell micro-Cogeneration market’. In het project werken de vijf grootste Europese leveranciers van micro-WKK’s samen. Dat zijn BDR Thermea, Bosch, SOLIDpower, Sunfire and Viessmann. Deze fabrikanten worden gesteund door vier kennispartners: COGEN Europe, DTU, Element Energy en EWE. Deze partners vertegenwoordigen de nutssector, federaties, de consultancy-sector en de onderzoekers. Het project wordt medegefinancierd door de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU). Ook Europa subsidieert mee.

 

Brandstofceltechnologie: vraag verhogen

De projectgroep wil de marktpenetratie van de brandstofceltechnologie bevorderen in 10 Europese landen. Nu lopen er al diverse proefprojecten met brandstofcellen. Maar een grotere vraag naar brandstofcelunits is nodig om de technologie rendabel te maken. Met PACE hoopt de projectgroep de vraag te verhogen naar ongeveer 10.000 stuks per jaar na 2020.

Het PACE-project is de opvolger van het project Ene.field. In dit Europese project werden de afgelopen jaren in 12 EU-landen door 9 brandstofcelfabrikanten zo’n 1000 brandstofcellen getest in praktijksituaties. De EU stelde hiervoor 26 miljoen euro subsidie beschikbaar. PACE heeft als doel om de uitrol naar volumeproductie en kostenreductie mogelijk te maken. In dit project worden daarom alleen commercieel beschikbare modellen met CE-keur gesubsidieerd en geen prototypes meer.

 

Aantallen micro-WKK’s

Momenteel zijn er volgens de projectorganisatie over heel Europa bijna 10.000 brandstofcel-micro-WKK’s geplaatst. In Nederland zijn het er volgens PACE tot nu toe pas 24. In België ligt dat aantal hoger, daar staat de teller op 284. In Duitsland zijn het er al 903. Het PACE-project wil vooral de markt bewerken in Nederland, België, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn er proefprojecten en opleidingen voor installateurs in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Polen.

 

Brandstofcel op de ISH

Op de Hannover Messe deze week en de onlangs gehouden vakbeurs ISH in Frankfurt brachten diverse leveranciers het potentieel van deze technologie onder de aandacht. Zo presenteerde Viessmann zijn nieuwe unit Vitovalor PA2. Deze brandstofcelinstallatie kan geïntegreerd worden in bestaande verwarmingsinstallaties in eengezinswoningen. Ook Buderus, onderdeel van Bosch, trok op de ISH veel bezoekers met zijn BlueGEN brandstofcel-micro-WKK.

 

Brandstofcel en waterstof

SenerTec, een onderdeel van de BDR Thermea Group liet op de ISH zijn nieuwe brandstofcel-micro-WKK Dachs 0.8 zien. Volgens SenerTec kan deze installatie die nu gas omzet in waterstof, in de toekomst ook op groene waterstof draaien die door de gasleiding stroomt. Daarmee wordt dit een CO2-neutrale technologie. SOLIDpower liet op de ISH de nieuwe BlueGEN BG15 zien aan het grote publiek. Volgens deze leverancier is de brandstofcel-micro-WKK de meest efficiënte technologie om met natuurlijk gas om te gaan. Bovendien effent deze technologie het pad voor de waterstofeconomie van morgen.

 

Micro-WKK’s onrendabel in Nederland

Volgens Hans Korteweg, Managing Director van COGEN Europe, is er ook een groeiende belangstelling van commerciële eindgebruikers en huishoudens in Nederland voor micro-WKK’s. “Nederlandse consumenten kijken uit naar duurzamere manieren om thuis of in kleine ondernemingen hun eigen warmte en elektriciteit op te wekken. Ondanks het grote marktpotentieel heeft de Nederlandse overheid echter het initiatief genomen om woningen en bedrijven af te sluiten van het gasnet, waardoor investeringen in brandstofcel-micro-WKK onrendabel worden.”

 

CO2-uitstoot verminderen

“De fabrikanten zijn ervan overtuigd dat er een mooie toekomst is voor deze technologie. Ze introduceren nieuwe en verbeterde toestellen op de markt. Dit heeft op zijn beurt de aandacht getrokken van politici, de toeleveringsketen en eindgebruikers over heel Europa. Omdat het product hoogst efficiënt is, zien deze eindgebruikers dit ook als een technologie die de CO2-uitstoot gevoelig vermindert, en stikstofoxiden, zwaveloxiden en fijnstof zelfs bijna helemaal buiten spel zet,” vervolgt Hans Korteweg.

 

Interessant voor portemonnee

“Europese huishoudens zijn meer en meer geïnteresseerd in duurzamere en klimaatvriendelijkere energieoplossingen voor hun woning. Dat maakt onze technologie aantrekkelijk,” zegt Hans Korteweg. “Bovendien is in landen waar elektriciteit duur is, je eigen elektriciteit en warmte genereren met een brandstofcel-micro-WKK eenheid erg interessant voor de portemonnee.”

 

 

 

 

Reageer op dit artikel