artikel

Infraroodpanelen in textielsorteercentrum: minder stof en minder lawaai

klimaattechniek

HendrikJan Groen van installatiebedrijf Groen en Leutscher in Eesveen legde onlangs voor de eerste keer elektrische verwarming aan. Hij hing 28 infraroodpanelen op bij het Regionaal Textiel Sorteer Centrum in Steenwijk. Zijn motto? “Denk niet in problemen maar in oplossingen”. 

Infraroodpanelen in textielsorteercentrum: minder stof en minder lawaai
HendrikJan Groen van Groen en Leutscher. Foto: NFP Photography.

In de reeks “Podium Gawalo” komen installatieprofessionals aan het woord die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

In deze aflevering HendrikJan Groen van installatiebedrijf Groen en Leutscher. Hij legde onlangs voor de eerste keer elektrische verwarming aan in het Regionaal Textiel Sorteer Centrum in Steenwijk.

 

Tekst: Marion de Graaff, Beeld: NFP Photography

Wat heb je precies aangelegd en waar?

Ons bedrijf Groen en Leutscher heeft 28 infraroodpanelen opgehangen bij het Regionaal Textiel Sorteer Centrum in Steenwijk. Het ging om EEZ-2000 panelen met een totaal vermogen van 56,0 kW. Het zijn flinke panelen: 1,68 bij 0,29 meter.

Hoe kwam je aan deze klus?

We waren al aan het werk in het pand. Het dak is recentelijk vernieuwd omdat het asbest bevatte. De opdrachtgever besloot om gelijk de oude tl-balken te vervangen door ledverlichting en vroeg of we ook niet iets met de verwarming konden doen. Ik ben toen eens rond gaan kijken en kwam via mijn groothandel bij leverancier Etherma terecht voor infraroodpanelen.

Hoe ging het installeren in z’n werk?

Dat was niet al te moeilijk: kwestie van de panelen aan kettingen aan het plafond bevestigen. Het lastigst was het nog om ze allemaal op exact dezelfde hoogte te krijgen. De leverancier ontwierp de schakelkast met een groepenverdeling waar wij de panelen op hebben aangesloten. De werkvoorbereiding van de leverancier had een legplan-tekening uitgewerkt, zodat we precies wisten waar de panelen opgehangen moeten worden. Dat is natuurlijk belangrijk voor de juiste warmteverdeling.

In dit geval zijn infraroodpanelen de ideale oplossing, want het systeem is schoon en stil.

Dit was de eerste keer dat je infraroodpanelen hebt geïnstalleerd. Hoe beviel het?

Leuk om te doen, het was helemaal nieuw voor me. Ik was wel benieuwd hoe efficiënt het zou zijn, maar dat zit wel goed. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak van het gebouw. Het is een duurzame oplossing en het klimaat in de ruimte is echt aangenaam.

Heb je van de gebruikers van het systeem gehoord wat ze ervan vinden?

Jazeker, en dat is misschien nog wel het mooist. De ruimte, een loods van een flink formaat met hoge plafonds, werd voorheen door twee enorme gasheaters verwarmd. De lucht was dus steeds in beweging, en in een ruimte waar kleding wordt gesorteerd betekent dat altijd ronddwarrelend stof. In dit geval zijn infraroodpanelen de ideale oplossing, want het systeem is schoon en stil. De mensen die in de ruimte werken zijn er ontzettend blij mee.

Hoe kijk jij als installateur aan tegen de trend ‘Van gas los’?

Ik verwacht heel veel van waterstof. In de jaren ’60 is er een slimme infrastructuur voor het distribueren van aardgas aangelegd, nergens ligt zo’n mooi leidingsysteem voor gas als in Nederland. Dat hele systeem kan perfect dienen voor waterstof. Er zijn echt geen grote aanpassingen nodig. Ik begrijp niet waarom waterstof niet al lang overal gebruikt wordt.

Wat betekent ‘Van gas los’ voor jouw bedrijf en voor de branche?

Elektrisch verwarmen is in opkomst, maar ik denk dat dat een tussenfase is voordat er massaal op waterstof wordt overgegaan. Zelf doen wij nog niets met waterstof, maar ik hou het allemaal scherp in de gaten. Ik ben heel benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen.

 

Eerder in ‘Podium Gawalo’

Vooroplopen in de energietransitie

Matthijs de Pater nam in 2018 installatiebedrijf Steenbruggen over. Hij gaf het bedrijf een nieuwe naam en koos daarbij voor “een nieuwe uitstraling met een sterke nadruk op duurzaamheid”. Zijn motto: “Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.”

Van secretaresse naar servicemonteur

Sandra van Assen, servicemonteur bij Breman Woningbeheer Zuid in Weert maakte een opmerkelijke carrièreswitch. Ze was secretaresse en ging als zij-instromer het installateursvak in. Haar motto? “Probeer eens iets nieuws, en bedenk: van fouten leer je het meest!”

 

Wie verdient nog meer een plek in ‘Podium Gawalo’?

In deze rubriek komen installatieprofessionals aan het woord die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Bent u of kent u zo iemand? Tip dan de redactie via gawalo@vakmedianet.nl. Geef daarbij aan wie onze aandacht verdient en waarom.

 

Reageer op dit artikel