artikel

Elektrische verwarming profiteert van trend aardgasloos

klimaattechniek

Wat betekent ‘Van gas los’ voor de markt van de elektrische verwarming? Doet het al iets met het marktaandeel en is er een verwachting af te geven voor de prijsontwikkeling? Zijn er nog andere aspecten die de markt beïnvloeden? We vragen verschillende aanbieders van elektrische verwarming naar hun ervaringen.

Elektrische verwarming profiteert van trend aardgasloos
Elektrisch wandpaneel Sublime van Masterwatt.

Tekst Marion de Graaff

“Een schot voor open doel”, is de reactie van Bart van Ommen op de vraag of de trend naar gasloos van invloed is op de markt voor elektrische verwarming. “Gas in nieuwbouw is al verboden en wie nog wel met gas verwarmt zal merken dat de gasprijzen omhooggaan. De prijs van elektriciteit kan door duurzame opwekking flink naar beneden. Dat is allemaal in het voordeel van elektrische verwarming.” 

HeatFun begeeft zich sinds 2010 op de markt voor elektrische verwarming en merkt sinds ongeveer een jaar dat er meer belangstelling is.

 

Beste alternatief voor gas

Projectmanager Van Ommen: “Installateurs, woningbouwcorporaties, aannemers: allemaal zijn ze op zoek naar het beste alternatief voor gas. Het is wel zo dat de markt in twee ‘kampen’ verdeeld is. Wie met nieuwbouw te maken heeft, moet naar gasloos. In de renovatie zie je dat er nog op grote schaal cv-ketels worden geïnstalleerd om de keuze voor een alternatief uit te stellen.”

Van Ommen verwacht dat prijsvechters een deel van de markt gaan veroveren. “Maar”, zo zegt hij, “voor aanbieders die hun klanten meerwaarde bieden in de vorm van een totale comfortoplossing, bijvoorbeeld in combinatie met akoestiek en ledverlichting, is er zeker plek.”
 

Warmtepomp met elektrische bijverwarming

Masterwatt heeft zich gespecialiseerd in elektrische verwarming voor de business-to-business sector, dat wil zeggen voor de installateur, de bouwkundig aannemer, de adviseur en de architect. Het bedrijf maakt onder ander gebruik van energiesimulaties. 

Directeur Bart Alblas van Masterwatt ziet vooral toekomst in de combinatie van maatregelen en producten. “Mijn filosofie is: eerst isoleren en de warmtevraag beperken, daarna op basis van het benodigde vermogen bepalen hoe er verwarmd gaat worden. Bij een geringe vraag is elektrische verwarming voldoende. Is de vraag groot, dan is een combinatie van een warmtepomp met elektrische bijverwarming een optieDat een warmtepomp meer kost dan een gasketel is vandaag de dag geaccepteerd. De warmtepomplobby is enorm sterk, en subsidies stuwen de technologie nog verder omhoog.”

 

Branchevereniging voor infraroodverwarming

“De oprichting van een branchevereniging voor infraroodverwarming is goed nieuws. Ik hoop dat dat onze producten, maar vooral ook onze visie, beter voor het voetlicht gaat brengen. Er zijn wel adviseurs die elektrische verwarming als oplossing meenemen. Als je het energievraagstuk benadert vanuit de trias energetica, dan kan het echt een rol spelen. Ook als je naar de hele trend van het passiefhuis en NOM-woningen kijkt, kun je er niet omheen. De ontwikkelingen gaan hard. Zelf hebben we sinds vorig jaar al onze producten in BIM en in AutoCad ondergebracht zodat we ze kunnen introduceren bij klimaatconcepten.” 

 

Aanbieders zonder kennis

Over de markt in zijn algemeen zegt Alblas: “Ik zie het marktaandeel van elektrische verwarmingssystemen langzaam groeien, ondanks dat er steeds meer aanbieders komen. Onder die aanbieders zijn nogal wat handelsondernemingen die zonder kennis van zaken producten van twijfelachtige kwaliteit importeren en proberen te verkopen. Dat zorgt voor versnippering en zet de prijzen onder druk. Dergelijke aanbieders kunnen klanten niet goed adviseren omdat ze geen kennis hebben van bouwkunde, installatietechniek of regelgeving. Slecht advies is een gevaar voor een productgroep, omdat het tot verkeerde toepassingen kan leiden, met negatieve ervaringen als gevolg. De branche heeft behoefte aan kennis en kunde op het gebied van deze relatief nieuwe producten. 

 

All-electric systemen

Als gas niet meer mag, kom je automatisch uit op all-electric systemen“, stelt Rindert-Jan Dijkstra, directeur van Entrasol. “Ik merk dat de jubelstemming over de warmtepomp wat afneemt. Dat komt in de eerste plaats omdat de warmtepomp een complexe installatie is die zowel in aanschaf als in onderhoud duur is, en daarbij niet altijd presteert zoals dat beloofd is. In de tweede plaats komen er alternatieven op de markt, dus de focus richt zich ook op die nieuwe producten voor elektrische verwarming. 

Foto: Naxis

 

Opgewekte stroom opslaan

Twee zaken zullen de opmars van elektrische verwarming een push gaan geven, aldus Dijkstra. “Enerzijds zie je steeds meer systemen om opgewekte stroom op te slaan en te gebruiken als dat nodig is. Anderzijds gaat er volgens de BENG-eisen gerekend worden met up-to-date gegevens. Tegenwoordig wordt 60% van alle elektriciteit duurzaam opgewekt. Daardoor komen de rekensommetjes heel anders uit en zien particulieren dat het gunstig is om elektrische verwarming toe te passen.

 

Installatiegemak geeft voorsprong

Over marktaandeel kan Dijkstra nog niet veel zeggen, maar volgens hem is belangstelling een goede graadmeter. “In 2017 stonden wij op zes B2B vakbeurzen, en als ik daarvan de eerste met de laatste vergelijk dan is er een enorm verschil.” Dijkstra verwacht dat systemen voor elektrische verwarming niet goedkoper gaan worden, maar dat installatiegemak ze een voorsprong gaat opleveren ten opzichte van de vaak complexe warmtepomp en traditionele systemen.”

 

Bouwbesluit en BENG-eisen

“In de bouw- en installatiebranche is de paniek toch wel behoorlijk toegeslagen sinds de regering heeft aangekondigd dat de gaskraan dichtgaat”, zegt Ed van den Eijkel, directeur  van Naxis. “Men is naarstig op zoek naar ‘de oplossing. De branche moet zowel aan het Bouwbesluit als aan de nieuwe BENG-eisen voldoen. Dat is ingewikkeld, want er komen twee uitdagingen bij elkaar. Enerzijds moet het energieverbruik omlaag en anderzijds moet die energie opgewekt worden, maar niet met gas. Het goede nieuws is natuurlijk dat we energie duurzaam kunnen opwekken. Met de combinatie zonnepanelen en stroom is heel veel mogelijk.”

 

Langetermijnresultaten

“Er wordt nu vooral gekeken naar warmtepompsystemen voor ruimteverwarming en tapwater. Maar elektrische toepassingen zijn prima alternatieven omdat ze in aanschaf en qua onderhoud goedkoper zijnWant de verhouding investering en rendement is ook zo’n vraag: nu veel investeren in een warmtepomp en lage energiekosten? Of relatief goedkope infraroodpanelen aanschaffen maar hogere energiekosten? Er is nog geen ervaring met de lange termijn. Dat maakt de afweging lastig en een huiseigenaar maakt misschien een andere keuze dan een projectontwikkelaar of een woningbouwcorporatie.”

 

Warmtepomp en infraroodverwarming

Van den Eijkel ziet zelf het meest in een combinatie van warmtepomp en infraroodverwarming. “Er is nu nog niet één systeem dat in alle situaties volstaat. Het is nog wat te vroeg om iets over het marktaandeel van elektrische verwarming te zeggen. Het ligt er ook aan waar je naar kijkt: woningbouw en/of utiliteitsbouw, of renovaties in Amsterdam waarvoor subsidies beschikbaar zijn. Heel in het algemeen durf ik wel te zeggen dat het een groeimarkt is. Het is natuurlijk een kwestie van vraag en aanbod. Er zijn op dit moment grote kwaliteitsverschillen in de aangeboden producten. En omdat een Europese norm ontbreekt, hebben de cowboys nog vrij spel. 

 

Reageer op dit artikel