artikel

Hoe werkt een brandmanchet?

klimaattechniek

Hoe werkt een brandmanchet?

Een brandmanchet knelt (kunststof)leidingen af bij brand zodat rook en vuur niet aan de andere kant van de wand of vloer kunnen komen. Maar hoe werkt zo’n brandmanchet nu precies? Dat is goed te zien in een testopstelling.

Tekst: Katja van Roosmalen

 

In de opleidingsruimte van Walraven in Mijdrecht staan verschillende testopstellingen waardoor duidelijk wordt hoe belangrijk het is om leidingen zorgvuldig te installeren. Ook het belang van brandmanchetten wordt hier heel zichtbaar.

Leidingen beugelen

Aan het plafond hangen leidingen (goed en fout) gebeugeld, waardoor heel zichtbaar wordt waarom beugelen zorgvuldig moet gebeuren om de uitzetting van leidingen op te vangen.

Brandsimulatie

Er staat tevens een testopstelling waarbij brand wordt nagebootst. De testopstelling is een oven met daarin twee branders die op de buis gericht staan. Zo wordt een brand gesimuleerd.

Brandmanchet effectief

Joost van Liempt begeleidde het proces. Wat direct opviel, is hoe effectief een brandmanchet (in dit geval de Pacifyre® MKII) is. Op 10 centimeter afstand van de brandhaard kan de (PVC-)buis nog vastgepakt worden.

Effect op PVC-buis

Het echte effect is een minuut later echter duidelijk zichtbaar. Eerst gaat de PVC druppelen en daarna gaat het snel. De PVC vervormt en wordt naar binnen gevouwen. “Dat komt door het grafiet”, legt Van Liempt uit.

Brandoverslag en rookverspreiding voorkomen

“De brandwerende laag drukt de leiding dicht. Dat gaat snel en effectief en is een natuurlijk proces, want een eigenschap van grafiet is dat het volume bij verwarmen 17 keer toeneemt. Door die kracht wordt de buis dichtgedrukt, en worden brandoverslag en rookverspreiding voorkomen.”

Foto's

Reageer op dit artikel