artikel

Was rookafzuiging katalysator bij brand Grenfell-tower?

klimaattechniek

Was rookafzuiging katalysator bij brand Grenfell-tower?

Bij de brand in de Londense Grenfell-toren werkte volgens expert Peter van de Leur van DGMR niet alleen de gevelbekleding als een katalysator. Ook de installaties speelden mogelijk een negatieve rol. “Het lijkt erop dat de rookafzuiging juist rook in de overlopen en het trappenhuis zoog en zo de enige vluchtroute afsneed.”

De brandveiligheidsexpert van DGMR en oud-hoogleraar van de universiteit van Gent, was de afgelopen week druk bezig met de brand in de Londense woontoren. Niet in enige officiële hoedanigheid, maar omdat brandveilig bouwen nou eenmaal zijn vak is en de media hem vanaf het begin ook wisten te vinden.

Gevelbekleding

Tijdens een telefonisch interview met Cobouw, overloopt Van de Leur alle mogelijke oorzaken en opties voor de snelle uitbreiding van de brand in de Grenfell-tower. Zo zou voor de gevelbekleding van het gebouw de goedkoopste en minst brandveilige variant zijn toegepast, met een kern van polyethyleen. “Maar dat paneel presteert volgens de Franse M1 test nog best goed.”

Rol van PIR-isolatie

De PIR-isolatie achter die panelen was volgens Van de Leur waarschijnlijk ook niet de oorzaak van de snelle branduitbreiding langs de gevel, of toch zeker niet de enige. “Je ziet op de foto’s van de Grenfell-tower een dag na de brand dat de gele PIR gewoon nog zichtbaar is. Het lijkt erop dat ook na lange blootstelling alleen de buitenste laag verbrand en verkoold is. De PIR heeft een bijdrage gehad, maar zo te zien een beperkte.”

Rookafzuiginstallatie

Brandweermensen verklaarden dat de brand al binnen een half uur bij andere woningen naar binnen sloeg. Ook de overlopen van het enige trappenhuis, waardoor de bewoners moesten vluchten, stond al vroeg vol met rook. Dat het trappenhuis zo snel vol rook stond, zou volgens Van de Leur best wel eens kunnen komen doordat de rookafzuiginstallatie die bij de renovatie is aangebracht niet goed werkte. De installatie heeft wellicht rook aangezogen van de gevelbrand.

Renovatie lastiger

Doorgaans zuigen dergelijke installaties toevoerlucht zo laag mogelijk aan om dat te voorkomen. Soms kiest men voor openingen hoger in de gevel of op het dak, maar dan wordt als het goed is van minimaal twee plaatsen aangezogen en een toevoer geblokkeerd, zodra daarin rook wordt gedetecteerd. Bij een renovatie is dat allemaal lastiger aan te brengen dan bij een nieuwe installatie en het lijkt Van de Leur verstandig om na te gaan of het niet ergens is misgegaan.

Via ventilatierooster

Blijft over de vraag hoe de brand van de gevel weer naar binnen sloeg. “Misschien is de brand via ventilatieroosters of andere ongelukkige details heel snel naar binnen geslagen. Bij branddoorslagberekeningen en simulaties worden ramen en kozijnen altijd als openingen gemodelleerd, maar in de praktijk kunnen ze een brand een tijd tegenhouden Maar misschien is het ook wel veel simpeler en stonden door het warme weer veel ramen open, waardoor de brand gemakkelijk naar binnen sloeg.”

Eén vluchtweg

Het feit dat er maar één vluchttrappenhuis was voor de 24 verdiepingen tellende toren, verbaast de brandveiligheidsexpert niet. “Die situatie kan zich in Nederland ook voordoen. Hier zijn in principe twee vluchtwegen voorgeschreven, tenzij die vluchtweg rechtstreeks in verbinding staat met buiten, bijvoorbeeld met galerijen. Maar een overdrukinstallatie of sprinklers kan ook aanleiding zijn voor Bouwtoezicht om akkoord te gaan met één vluchttrappenhuis.”

Lessen trekken

In Engeland gaat het Grenfell-drama, dat tot nu toe 79 slachtoffers eiste, leiden tot een ingrijpende herziening van de bouwregelgeving of de handhaving, voorspelt Van de Leur. “Wat we bij Grenfell hebben gezien druist in tegen zoveel uitgangspunten en afspraken die we met elkaar hebben gemaakt als het gaat om brandveilig bouwen”, besluit hij. “Dit gaat flinke repercussies krijgen. Ook Nederland zal indringende lessen trekken.”

Lees het hele interview met Peter van de Leur op Cobouw.nl.

Reageer op dit artikel