partner nieuws

Hilti wil ook met BIM de wereld veroveren

Installatiebranche

Om in de toekomst een vooraanstaande rol in de steeds verdergaande industrialisatie van de bouwkolom te blíjven spelen, heeft Hilti in de zomer van 2018 het BIM Competence Center in Berkel en Rodenrijs opgericht. De multinational wil van hieruit lokale Hilti-projectorganisaties in heel Europa ondersteunen bij het succesvol uitvoeren van hun (eerste) BIM-projecten.

Hilti wil ook met BIM de wereld veroveren

Hilti – toeleverancier van technologisch leidende producten, systemen en diensten voor de internationale bouw – wil zich steeds nadrukkelijker manifesteren als volwaardig partner voor elk BIM-project.

In elke fase van bouwproject

“Van ontwerp, de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden tot en met de exploitatie van een gebouw: met BIM services, software en hardware biedt Hilti in elke fase van een bouwproject oplossingen”, zegt Hayo Meijs, international BIM Projectmanager van het European BIM Competence Center in Berkel en Rodenrijs. In deze functie, die hij sinds maart 2017 bekleedt, is hij verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en implementatie van de BIM-strategie bij Hilti. Meijs studeerde elektrotechniek aan de TU Eindhoven en is al vele jaren specialist op het gebied van BIM. Hij was onder meer programmamanager BIM bij het TBI KennisLAB.

Learning on the job

Vanuit het Hilti BIM Competence Center – waar momenteel zes mensen werken – wil de multinational lokale Hilti-projectorganisaties in heel Europa ondersteunen bij het succesvol uitvoeren van hun (eerste) BIM-projecten. Deze BIM-specialisten gaan collega’s via ‘learning on the job’ opleiden, zodat ook zij straks in staat zijn om projecten zelfstandig uit te voeren

Internationaal

De samenstelling van het BIM Competence Center is dan ook internationaal, de voertaal is Engels. Het is de bedoeling dat er in januari 2019 minstens twintig BIM-specialisten werken. Op termijn is er plek voor meer mensen, zegt Meijs. De in Liechtenstein opgerichte multinational met ruim 27.000 medewerkers actief in meer dan 120 landen,  heeft Research & Development hoog in het vaandel staan. Bij Hilti – dat zo’n zestig nieuwe producten en services  per jaar in de markt zet – werken wereldwijd circa 1500 mensen in R&D.

Diensten voor professionals in de bouwsector

Hilti staat bij veel mensen vooral bekend als producent van kwalitatief hoogwaardige gereedschappen in het topsegment, zoals boormachines en slijptollen. Hilti is echter veel meer: de multinational met een jaaromzet van ruim 5,1 miljard, ontwerpt en produceert niet alleen geavanceerde machines, maar ook bevestigingsmaterialen, systemen op het gebied van brandveiligheid en software. Verder levert Hilti allerlei soorten diensten voor professionals in de bouwsector. Van de Japanse bullet trein en tunnels tot metronetwerken in de grootste steden ter wereld: Hilti is in de loop der jaren bij indrukwekkende bouwprojecten betrokken.

Co-maker bij BIM-projecten

BIM-strategieBIM is nog lang geen gemeengoed, ook niet in Nederland, stelt Meijs. “Vergeleken met andere Europese landen is de implementatiegraad van bouwkundige informatiemodellen in ons land weliswaar hoog, maar BIM wordt nog veel te weinig toegepast, en  op detailniveau al helemaal niet. Verschillende rapporten onderschrijven dat er op dat gebied nog veel te winnen valt. Hilti speelt daar graag op in: in Nederland en in de rest van Europa, om uiteindelijk de wereld te veroveren. Op korte termijn heeft Hilti de ambitie zo snel  mogelijk een actieve rol als co-maker te spelen bij 500 grootschalige BIM-projecten in heel Europa.”

BIM-to-Field oplossingen

Het bedrijf wil snel bouwen aan een succesvolle BIM-business, aldus Meijs. Hilti BIM-to-Field oplossingen verzekeren de opdrachtgever van nauwkeurige gegevensoverdracht naar de bouwplaats. Hilti biedt ook Field-to-Bim oplossingen. Op deze manier hebben installatietechnici en gebouwenbeheer voordeel van de uitgebreide technische gegevens die zijn vastgelegd tijdens de ontwerpfase van de bouw. BIM-gegevens zorgen immers voor efficiënt onderhoud, documentatie en controle van bouwonderhoud. Hilti documenteert bijvoorbeeld alle relevante toepassingen op het gebied van brandveiligheid in een BIM-model.

Projectplanning

Voor een efficiënte projectplanning van de opdrachtgever biedt Hilti momenteel ontwerpsoftware en BIM-compatible 3D-objecten voor Hilti’s complete ophangings- en bevestigingsassortiment. De Hilti BIM-aanpak betekent volgens projectmanager Meijs transparantie en nauwkeurigheid in elke fase. “Het leidt tot efficiëntie en productiviteit op de bouwplaats.”

BIM-strategiePrefab-componenten

Prefabricage en voormontage optimaliseren de montagewerkzaamheden tijdens de bouw, aldus Meijs. Hilti kan bijvoorbeeld componenten zoals rails en ankerstangen op de gewenste maat aanleveren. “Dat scheelt enorm in de materiaalkosten, maar ook in opslagruimte”, aldus Meijs. Ook het aanleveren van gecodeerde ondersteuningsframes voor kabel- en leidingwegen behoort tot de mogelijkheden.

Ontzorgen

Wanneer Hilti al in de beginfase bij een bouwproject wordt betrokken, kan het snel inzicht krijgen in de benodigde materialen. Het bedrijf kan hier vervolgens een logistieke planning aan koppelen. “Op die manier kunnen wij meedenken in oplossingen om de bouwlogistiek zo goed mogelijk te laten verlopen”, zegt Meijs. De voordelen van de Hilti BIM-aanpak zijn derhalve legio, vervolgt hij. “Denk aan een hogere productiesnelheid, minder materiaalkosten en het kant-en-klaar én just-in-time aanleveren van oplossingen. Zeker bij binnenstedelijke bouwprojecten is dat zeer welkom. Met de BIM services van Hilti willen we opdrachtgevers ontzorgen, zodat wij het leven van de klant een stuk makkelijker kunnen maken.”

Reageer op dit artikel