partner nieuws

VDM Woningen bouwt prefabwoning met prefabinstallatie

Installatiebranche

VDM Woningen bouwt prefabwoning met prefabinstallatie
Lammert Jan Brandsma van VDM Woningen (rechts) en Rensa’s Cor Dotinga. “Drie bestellingen per woning: prefab, ruwbouw en afbouw”

Aannemer en installateur VDM Woningen uit Drogeham bouwt prefabhoutskeletbouwwoningen. De planning wordt strak in eigen hand gehouden door zoveel mogelijk zelf te doen. Er was echter één probleem: in de afbouwfase werkten de timmerlui sneller dan de installatieploeg. De oplossing: een maatwerk en ‘prefab-energie-skid’ waar alle benodigde onderdelen voor verwarming, warm water en eventueel ventilatie al in zitten. 

De tweehonderdvijftig woningen die aannemer VDM Woningen uit Drogeham jaarlijks oplevert, worden grotendeels gebouwd in de eigen fabriek. Ook elektra, water, riolering, ventilatie en vloerverwarming worden daar voorbereid. Vervolgens wordt een woning op locatie casco binnen één of twee dagen wind- en waterdicht gemonteerd. Zo’n tien jaar geleden werd besloten een eigen installatietak op te richten, waar inmiddels dertig mensen werken. Op die manier kan het bedrijf de werkzaamheden nog beter plannen en weten ze precies en tot op schroefniveau welke materialen er in een woning gaan en wanneer elk onderdeel nodig is. Ideaal, maar in de afbouwfase liep de planning bij de installatieploeg uit de pas.

Lammert Jan Brandsma is uitvoerder bij VDM Woningen en vertelt: “Ons installatieteam heeft gemiddeld één week nodig in de afbouwfase en onze timmerploeg maar twee dagen. Dat werkt door in je hele planning.”

Samen ontwikkeld

De skid bevat Ecolution-warmtepomp van Inventum, cv-ketel van Intergas, vloerverdeler van Albrand en regeling van Honeywell

De oplossing werd gezocht en gevonden in een prefab energie-skid; een unit met daarin een warmtepomp, cv-ketel en indien gewenst ventilatie-unit. “We konden niet echt een goede, hybride oplossing vinden voor particulieren”, vertelt Brandsma. Daarom werd Rensa, in de vorm van vertegenwoordiger Cor Dotinga, ingeschakeld. Dotinga: “Dit idee hebben we al eens op een beurs getoond, en nu samen met VDM op maat uitgewerkt. We hebben daarvoor met VDM en met diverse leveranciers om tafel gezeten. Het doel daarbij was vooral zoveel mogelijk comfort voor de klant, niet alleen een aantrekkelijke prijs. Die samenwerking was echt uniek.”

Rensa ondersteunde VDM Woningen ook bij het maken van een warmteverliesberekening, bij het tekenen en bij het produceren van de unit. VDM ontwikkelde zelf een ondervloer. Brandsma: “Door een extra vloer van 6,5 cm dik neem je mogelijke trillingen weg.”

Aandacht voor binnen- en buitenkant

De unit bevat een Ecolution-wamtepomp van Inventum, een cv-ketel van Intergas, vloerverdeler van Albrand en regeling van Honeywell. Dit is echter niet in beton gegoten, zegt Brandsma: “De gehele skid kan te allen tijde aangepast worden aan nieuwe normen of andere wensen.”

Behalve maximaal comfort voor de klant waren er meer uitdagingen: de unit moest voldoen aan de EPC-norm van 0,4 en moest zo klein mogelijk zijn om het geheel veilig in een woning te kunnen takelen. Zelfs aan het uiterlijk werd aandacht besteed. Daarom werd er gekozen voor een wit gespoten frame en een wit expansievat. De reacties op het uiterlijk zijn dan ook positief, net zoals de reacties op de inhoud.

Dotinga: “Een bewoner krijgt standaard al veel comfort in zijn woning. Daar zijn ze soms echt door verrast.” De unit wordt inmiddels in tachtig procent van de particuliere woningen geplaatst, vertelt Brandsma. En dat scheelt flink in de planning: “Het is nu niets meer dan de skid plaatsen en alle leidingen aansluiten in de woning. Dit betekent anderhalve dag winst voor een installatieploeg van drie man.”

Nieuwe dingen graag

Ook op andere fronten timmert VDM Woningen samen met Rensa aan de weg. Brandsma: “In de crisisjaren gingen we heel specifiek kijken naar wat er beter kon. Dat was in ons geval logistiek. Een voorman was op een bouw wel tot 50% van zijn tijd met logistiek bezig. Om dat terug te brengen, hebben we in Rensa een hele goede partner. We willen nu naar drie Rensa-bestellingen per woning: in de prefab-, ruwbouw- en afbouwfase.”

Verder wordt er gewerkt aan het prefabriceren van pv-panelen, zodat deze sneller op het dak gelegd kunnen worden. Ook hierin denkt Rensa mee. Dotinga: “Dat is ook de uitdrukkelijke wens van VDM, dat wij nieuwe ontwikkelingen meenemen en delen. Omdat wij erg betrokken worden bij alles, kunnen we ook goed meedenken.” “En wij willen nieuwe ontwikkelingen altijd graag uitproberen in de praktijk”, zegt Brandsma.

Installateurs aan het roer

Dotinga verwacht veel van de prefab-energie-skid: “We hebben hier ons idee doorontwikkeld naar een maatwerkoplossing. De vraag van installateurs naar dergelijke oplossingen groeit, omdat ze handen tekort komen. We verwachten hier veel van gezien het groeiende personeelstekort.” Dit betekent volgens Brandsma wel dat er in het bouwtraject al steeds eerder over het installatiewerk nagedacht moet worden. “Ik denk dat installateurs de komende jaren steeds vaker een leidende rol krijgen bij bouwprojecten.”

Foto's

Reageer op dit artikel